Kamila Pešeková: Demokraté Eduarda Hegera jako šance pro slušnou politiku na Slovensku?

8. březen 2023

Slovenský premiér Eduard Heger si oblékl nový politický dres. Jenom několik hodin poté, co na facebooku oznámil, že odchází z hnutí OĽANO Igora Matoviče, představil novou stranu. Jmenuje se Demokraté a má ambici dělat politiku založenou na slušnosti, dialogu a respektu. Chce také pokračovat v reformách, které zemi posunou dopředu.

„Nechceme návrat mafie, nechceme to, co tady dvanáct let budoval Robert Fico s Petrem Pellegrinim,“ uvedl Heger a dal tím najevo, že s nimi oběma spolupracovat odmítá. Demokraté chtějí spojit středopravé politické subjekty. „Pokud demokraté nespolupracují a požírají se, je demokracie ohrožená,“ dodal Heger.

Čtěte také

K novému politickému subjektu se přidali také někteří současní slovenští ministři, šéf resortu zahraničí Rastislav Káčer, ministr obrany Jaroslav Naď a jeho kolega z životního prostředí, Ján Budaj. Jakou bude mít nová strana šanci na úspěch, to je otázka. Mnohé napoví, jakou podporu jí případní voliči vyjádří v průzkumech. Protože lidé mají tendenci volit spíše strany, které se s jistotou do parlamentu dostanou.

Demokraté to ale budou mít o to těžší, že jejich klíčoví představitelé nejsou v politice žádnými nováčky, ale že za poslední tři roky naopak nesli politickou zodpovědnost. Protože je nespokojenost občanů se současnou politickou situací na Slovensku značná, může to start nového uskupení ztížit.

Vyhnout se Kiskovým chybám

Proto v průzkumech veřejného mínění dlouhodobě boduje levicově-populistická opozice, která chladnokrevně využívá každé zaváhání vlády. Také proto má nakročeno k jasnému volebnímu vítězství.

Čtěte také

To by znamenalo návrat Roberta Fica k moci a s tím by mohla nastat i změna v zahraničně-politické orientaci Slovenska, pryč od demokratického Západu a spojenectví s USA a naopak směrem k autoritativnímu Východu.

Proto dává smysl, aby demokraticky smýšlející politici spojili své síly. To je asi jediný způsob, jak být rovnocenným soupeřem Fica. Výchozí pozice pro Hegera není špatná. Podle průzkumu, který byl zveřejněn na konci února, by ho 22 procent voličů podpořilo, pokud by se postavil do čela snah o sjednocení pravicových stran.

Není to ale z vnějšího pohledu všechno nějak povědomé? Neměl kdysi podobné ambice i Andrej Kiska, když opustil úřad slovenského prezidenta? Stejně tak témata, se kterými chtějí u voličů zabodovat Demokraté, jako jsou slušnost, respekt a dialog či podpora regionům, to všechno už chtěl i Kiska.

Kamila Pešeková, komentátorka

Jeho strana Za ľudí měla zpočátku slušnou podporu, nakonec se ale do parlamentu dostala jen s odřenýma ušima. A když její zakladatel krátce na to z aktivní politiky úplně odešel, rozpadla se. To, co z ní zbylo, se teď částečně objevilo i u Hegerových Demokratů. Aby se úřadující slovenský premiér vyhnul podobnému osudu, měl by se z Kiskových chyb poučit. Je to možná jedna z posledních příležitostí pro slušnou politiku na Slovensku.  

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio