Kamila Pešeková: Co se skrývá za maďarskými aktivitami na Slovensku?

17. srpen 2022

Když maďarský premiér Viktor Orbán v Rumunsku pronesl kritizovaný výrok o míchání ras, z nejvyšších slovenských politických představitelů na něj nikdo nereagoval. Dá se to vysvětlit i tím, že možná nechtěli zhoršovat slovensko-maďarské vztahy. O nich se už desítky let nedá říct, že by byly dobré. Maďarsko se dodnes nezbavilo nostalgie po velkém Uhersku a i při současném pohledu Maďarů na Slováky je tato hořkost mnohdy znát.

V poslední době vyvolává na Slovensku jisté znepokojení počínání společnosti Manevi SK. Ta je evidovaná v Dunajské Stredě, její hlavní sídlo je v Budapešti a má mít napojení na vládu Viktora Orbána. Patří Nadaci pro zachování nemovitého dědictví ve střední Evropě.

Čtěte také

Společnost postupně kupuje historické nemovitosti nejen v blízkosti slovensko-maďarských hranic, ale i v dalších slovenských městech, třeba v centru Košic, Levoče, Banské Bystrice, koupila dokonce premonstrátský klášter ve městě Šahy.

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok se vůči postupu maďarské strany ohradil s tím, že nákupy v zájmu maďarského státu by se měly ohlašovat diplomatickou cestou. Jde přitom často o historické objekty, které potřebují nákladnou rekonstrukci a na kterou slovenské ministerstvo kultury nemá finanční prostředky. To, že za nákupy stojí maďarský stát, připustil nedávno i šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó, který v této věci jednal se svým slovenským protějškem.

Rozpínavé snahy maďarských politiků

Korčok zdůraznil, že na slovenské straně to vyvolává znepokojení, protože záměry maďarského majitele zůstávají nejasné. Podle dostupných informací kupuje zmíněná maďarská společnost podobným způsobem nemovitosti také v Rumunsku a Chorvatsku.

Historický dům v Levoči ze 16. století, který koupila společnost blízká vládě Viktora Orbána

Zdá se, že to celé zapadá do vývoje po posledních parlamentních volbách na Slovensku. Po nich přišla maďarská menšina, která představuje asi deset procent obyvatel Slovenska, o zastoupení ve slovenském parlamentu v podobě vlastní politické strany nebo hnutí. Jejich roli pak převzali někteří jednotlivci.

Jedním z poslanců maďarské národnosti je György Gyimesi, který před dvěma lety kandidoval za hnutí OĽANO ještě jako Juraj Gyimesi. Často se o něm píše jako o „Orbánově spojenci na Slovensku“. Během covidové pandemie hrál důležitou roli při zprostředkování kontaktu mezi Orbánem a tehdejším slovenským premiérem Igorem Matovičem, který chtěl dostat podle maďarského vzoru na Slovensko ruské vakcíny Sputnik V. Před rokem se Gyimesimu podařilo vyvolat diplomatickou roztržku, když sám jednal o slovenském zákoně o státním občanství s maďarskou diplomacií, avšak bez vědomí té slovenské.

Kamila Pešeková, komentátorka

Gyimesi se netají odporem k multikulturní společnosti a k evropanství, protože to podle něj likviduje národní identitu. Obdivuje Viktora Orbána za to, jak se snaží spojit Maďary přes hranice jednotlivých zemí.

Problémem je, že když se v minulosti objevily podobné rozpínavé snahy maďarských politiků, našel se mezi slovenskými Maďary vždy někdo, kdo jejich snahám oponoval. Byli to často menšinoví politici, kteří měli sami z Orbána strach nebo se ozvali maďarští umírnění intelektuálové z jižního Slovenska. Teď ale jakoby vůbec nebyli slyšet nebo ztratili svůj hlas.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio