Kamberský: Nové úřednické benefity jen rozdělují společnost a budí závist

15. červen 2015

Více dnů pracovního volna, vyšší nemocenská, vyšší odstupné. To jsou benefity, které dává stát od července lidem spadajícím pod nový služební zákon.

Je to spravedlivé vůči ostatním zaměstnancům? Je na místě mluvit o úřednících jako o nadlidech? Proč se tyto benefity netýkají třeba učitelů?

„Státní zaměstnanci mají řadu práv, ale i omezení a zvýšené povinnosti, takže nárok na benefity určitě mají,“ řekl v pořadu Pro a proti předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

Podle něj je úředník normální zaměstnanec jako každý jiný, politici by bez úředníků nemohli fungovat a naopak.

Mezi benefity je i 6 dní studijního volna, Bednář to ale za zvýhodnění nepovažuje. „Tyto dny volna určuje úředníkům představený písemně, musí uložit cíl studijního volna a může ho kontrolovat, a vy jste povinni mu doložit, jak jste vlastně studovali,“ vysvětlil odborář.

Ten ale souhlasí s oponentem, že by výhody neměly být exkluzivní. „Měla by se nastartovat změna zákoníku práce, která říká, že zaměstnanci mají možnost si vzít nějaké volno. Vidím prostor na to, aby se začala diskuze o tom, že by to mělo být samozřejmě paušální pro všechny zaměstnance,“ řekl Pavel Bednář.


Bednář: „Úředníci mají zvýšené povinnosti, nemůžou si přivydělávat, vedoucí pracovník nemůže být v politickém hnutí nebo straně, na každé volné služební místo musíte projít výběrovým řízením, máte předepsané vzdělání, povinnou úřednickou zkoušku a slib, úředník může být přeložen až na 60 dní mimo pracoviště bez jeho souhlasu, v případě trestního stíhání je zproštěn výkonu služby, to v zákoníku práce není, a mohl bych pokračovat.“

Šéfkomentátor Lidových novin Petr Kamberský reagoval na svého oponenta: „Pokud je úředník zaměstnanec jako každý jiný, tak nechápu, proč má mít další a další speciální bonusy.“


Kamberský: „Přeji státním úředníkům benefity, je to nutná a důležitá profese, akorát se bojím toho, že vláda nejen služebním zákonem, ale i tímto nařízením ještě více rozděluje společnost... Už teď vidíme útoky na živnostníky jako na parazity, kteří neplatí daně, teď ze zaměstnanců vyčleníme státní zaměstnance, a z nich ještě ty pod služebním zákonem. Přijde mi to jako zbytečný a špatný rok, který vyvolává napětí a závist ve společnosti.“

„Zákon přináší úředníkům týden dovolené navíc, 6 dní na studium, a k tomu ještě vláda přidá další volno, tedy celkem 7 týdnů volna, když chlapi ve slévárně mají jenom 4 týdny?“ připomněl znění občanského zákoníku novinář.

Pokud měl zákon o státní službě přinést profesionalizaci a stabilizaci, pak přináší také úředníkům benefity. „A my teď skrz vyhlášku přidáme benefity další. To je špatně,“ tvrdí komentátor.

Bednářovy argumenty o povinnostech, které se na státní úředníky vztahují, ale publicista zpochybnil.

„Zajímalo by mě, kolika úředníků se tyto nepříjemnosti budou ve skutečnosti týkat. Podle mě jen zlomku, takže je tento argument sice vážný, ale ve skutečnosti jen virtuální,“ kritizoval úřednickou praxi Petr Kamberský.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio