Kam spěje Hollywood aneb Zapomeňte na romantiku a palte!

28. červenec 2015

Setrvalý růst akčních filmů od 40. let se konečně v hollywoodské továrně na sny projevil naplno - thrillery postupně předbíhají komedie a dramata coby nejpopulárnější žánr.

„Klesající náklady na speciální efekty a celosvětový hlad po akční podívané způsobily, že více než třetina filmů vznikajících momentálně ve Spojených státech spadá aspoň částečně nebo úplně do kategorie akčních filmů či thrillerů,“ vyplývá z analýzy dat dostupných na serveru International Movie Database.

Příkladem dlouhodobého trendu je Jurský svět, který se minulý víkend stal třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob. Od americké premiéry 12. června si připsal na konto jeden a půl miliardy dolarů - a stále vydělává.

„Filmy jako Transformers jednoznačně vytlačují náročnou dramatickou kinematografii,“ píše autor analýzy Dan Kopf na serveru Priceonomics. Z šetření vyplynulo, že akční žánr je od konce druhé světové války jediným, který vytrvale rostl a v žádném období nezaznamenal propad.

Drama je naopak v úpadku, a komedie jsou jednou dole, jednou nahoře. Kriminální filmy se po úpadku opět zvedají, a naopak horory od svého vrcholu v roce 1981 míří setrvale dolů.

Čtěte také

Kopf si vybral sto nejúspěšnějších filmů z každého žánru, tak jak je na žebříček zařadila divácká klasifikace uživatelů databáze IMDB.

Hollywood

Ve 30. letech minulého století akční filmy obstarávaly pouze čtyři procenta úspěšných filmů, a naopak dramata vedla v Hollywoodu s 60 procenty.

V následujících dekádách začaly na žebříčku úspěšných přibývat vždy o tři akční snímky navíc.

K úspěchu ovšem pomohlo i žánrové rozkročení - mezi akční filmy patří animovaní Úžasňákovi, ale i akční dokumenty Jackass: Film. Trend je jednoznačný.

Kopf tvrdí, že za to může technologický pokrok počítačové animace a pokles finanční náročnosti spektakulárních snímků.

Čtěte také

Druhá věc je, že ve východoasijských zemích chodí na hollywoodské akční filmy stále více lidí, což se také promítá do statistik.

Pokud bude tento trend pokračovat, akční filmy do dvaceti let předběhnou drama, které má dnes na kontě 45 procent úspěšných filmů. Komedie osciluje mezi 45 a 30 procenty.

Nejpesimističtější výhled ale čeká horory. Mezi 30. lety a začátkem 80. let vzrostly z pěti na devětadvacetiprocentní úspěšnost, a nyní se vrátily opět na pouhých pět procent.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.