Kalousek: Dvě miliardy dotací Agrofertu chceme přesunout na obranu

9. prosinec 2015

Dnes by poslanci měli rozhodnout o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Rok 2016 skončí se schodkem 70 miliard korun, a to i přesto, že Česko očekává slušný růst. Základní ukazatele rozpočtu už Sněmovna přijala v říjnu, možné jsou jen přesuny uvnitř rozpočtu.

„Rozpočet je sestaven zodpovědně, je realistický,“ uvedl v Dnešním Plusu poslanec a předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Podle něj je před Českou republikou řada nebezpečí, a je třeba na ně reagovat, což rozpočet dělá. „Chceme snižovat schodky, ale ne skokově,“ dodal.

„V koalici jsme se dohodli, že podpoříme návrhy, které prošly už v rozpočtovém výboru, ať se týkají sportu, vysokých škol nebo sociální oblasti,“ slíbil poslanec.

Podpořeny budou i další návrhy, které byly načteny v druhém čtení.

„Například návrh poslance Soukupa, který by měl jít do jednorázového příspěvku pro důchodce, a návrh poslanec Bartoška, který jde příspěvků na péči pro postižené občany,“ upřesnil Václav Votava.

Vláda nafoukla fakultativní výdaje, tvrdí Kalousek

„Rozpočet je realistický pro zájmy koaličních stran a domnívám se, že se tyto nekryjí se zájmy České republiky,“ tvrdí předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Ten rozpočtu vyčítá zejména mimořádnou plýtvavost v neefektivních výdajích vládní spotřeby.

„Teď už se dá šetřit jen v takzvaných fakultativních výdajích, a tam vláda šetřit nechtěla, naopak tam nafoukla rozpočet naprosto nepřiměřeně,“ varoval politik.

Kalouskova strana má jiné priority, než ČSSD. „Budeme do poslední usilovat o to, aby si Sněmovna uvědomila, že v současné době jsou výdaje na obranu přece jen větší prioritou než dotace pro Agrofert,“ prohlásil předseda.

„Proto naši poslanci navrhli posílit o 2 miliardy rozpočet obrany z dotací agropotravinářského komplexu, ale obávám se, že pan ministr Babiš si své dotace uhájí,“ konstatoval Miroslav Kalousek.

autoři: bur , oci
Spustit audio