Kaczyński si přeje, aby se Evropa stala jadernou velmocí

Jarosław Kaczyński, předseda polské národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost, by uvítal, kdyby se z Evropy stala jaderná velmoc. Podle jeho slov musí být Evropa s ohledem na rostoucí napětí mezi Východem a Západem připravena zaujmout obrannou pozici. A k tomu připravena není, řekl Kaczyński v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kaczyński se chce také zasadit o změny v Evropské unii. Myslí si, že Unie může přežít jen na základě radikální reformy. Podle jeho slov byla Evropská unie úspěšný projekt do té doby, než se dopustila dvou zásadních chyb. A sice vzniku Lisabonské smlouvy a špatného řešení uprchlické krize.

K uprchlické krizi se předseda strany Právo a spravedlnost vyjádřil tak, že uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich domovských zemích. Hromadné přijímání uprchlíků by totiž podle Kaczyńského vedlo k likvidaci celé evropské křesťanské civilizace. Budoucnost Evropské unie si Kaczyński představuje tak, že Unie oslabí svůj vliv ve prospěch národních států.

„Když americký prezident Donald Trump říká, že Evropa je především Německo, má z větší části pravdu. Angela Merkelová je v Evropě jednička, a to není úplně ideální situace,“ řekl Kaczyński. Zároveň však německou kancléřku pochválil.

Merkelová navštívila Polsko

V souvislosti s volbou nového německého kancléře, která se uskuteční na podzim, vidí Merkelovou jako toho nejlepšího možného kandidáta. Kaczyńskému totiž vadí přílišná náklonnost kandidáta Sociálnědemokratické strany, SPD Martina Schulze k Rusku. Schulze kvůli jeho impulzivnosti považuje za ideologa. Jak Kaczyński říká, Merkelová se o Polsku nikdy nevyjadřovala tak špatně jako Schulz, píše se ve Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kancléřka Merkelová včera poprvé od nástupu strany Právo a spravedlnost k moci navštívila Polsko, kde se setkala i s Kaczyńským. Nejdůležitější politička Evropy navštívila poslance, který v rámci Polska nezaujímá významnější roli, píše polský list Gazeta Wyborcza. To znamená, že Berlín pochopil, kdo má v Polsku hlavní slovo. Ale sama skutečnost, že Merkelová musela porušit diplomatický protokol, aby se dozvěděla, co si vedoucí polští politici myslí o budoucnosti Evropské unie, dokazuje slabost polské vlády, čteme v listu.

Jiný polský deník, Rzeczpospolita, komentuje návštěvu Merkelové ve Varšavě následovně: „Návštěva německé kancléřky zajisté nastolí otázku, jestli se Německo znovu stane nejdůležitějším partnerem Polska. Takový vztah by ale nebyl konkurenční vůči vztahu Varšavy a Spojených států. Proto Polsko nestojí před volbou mezi Německem a Amerikou,“ píše list a pokračuje.

Německo nadále jako zachránce Evropské unie

Ani první výroky amerického prezidenta Donalda Trumpa nevezmou Polsku naději, že Spojené státy zůstanou garantem bezpečnosti Polska. Berlín v dohledné budoucnosti nemůže bezpečnostní roli Ameriky převzít. To ale neznamená, že by někdo Německo nahradil v roli zachránce Evropské unie, s kterou si většina Poláků spojuje svou budoucnost, komentuje návštěvu Merkelové ve Varšavě list Rzeczpospolita.

Angela Merkelová a Beata Szydlová ve Varšavě

Potřebu úzké spolupráce v otázce bezpečnosti a v rámci NATO vyzdvihla Merkelová na včerejším setkání s polskou premiérkou Beatou Szydłovou, informuje agentura Reuters. „Jako Němci a Evropané máme přirozeně zájem na dobrých transatlantických vztazích, které jsou založeny na našich společných hodnotách. To, jak se o Severoatlantické alianci vyjádřil prezident Trump, je velmi důležité. V rámci NATO teď budeme mít všichni možnost setkat se a diskutovat o společné budoucnosti a společných výzvách,“ řekla Merkelová.

A deník Frankfurter Allgemeine Zeitung dále píše, že podle Kaczyńského je dobře, že Merkelová podporuje sankce vůči Rusku. I to, že Německo posílá své vojáky na východní hranici NATO, vnímá předseda Práva a spravedlnosti pozitivně. Výhrady má ale k myšlence vícerychlostní Evropské unie, tedy k takové unie, kde by se některé členské státy nepodílely na celkové integraci. „Takové nápady se objevují neustále. A zase mizí. V současnosti je nebereme vážně,“ řekl Jarosław Kaczyński v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

autor: rer
Spustit audio