K truchlení nad ztrátou blízké osoby patří smutek i vztek, říká psycholožka

29. říjen 2015
Dobré odpoledne

Pět fází, kterými prochází každý, kdo přišel o milovaného člověka, popsala ve čtvrteční poradně na Regionu psycholožka Olga Hynková. „Úmrtí v rodině je na žebříčku stresových situací úplně nejvýše. A míra smutku, který po jeho odchodu nastává, odpovídá lásce, kterou jsme k té osobě cítili,“ řekla v úvodu Olga Hynková z jihlavského Psychocentra.

Podle ní nejhorší situace nastává, když rodičům zemře dítě. „V takových případech je zcela na místě obrátit se na odbornou pomoc,“ uvedla Hynková.

Během vyrovnávání se se smrtí prochází člověk pěti fázemi

Loučení s blízkou osobou, kterou jsme ztratili, trvá obvykle zhruba půl roku a má přesně popsané fáze. „Podle Elisabeth Rossové, která se tématem podrobně zabývala, můžeme pocity po smrti blízké osoby rozdělit na pět částí. V prvních okamžicích přichází negace čili popření situace. Člověk jakoby nechtěl uvěřit, co se opravdu stalo. Poté nastoupí hněv, vztek a může se objevit i agrese. I tuhle fázi je důležité neodmítat a projít jí, aby se emoce dostaly ven,“ radila na Regionu psycholožka.

Třetí fáze je potom nazvaná vyjednávání. Při ní lidé často se zemřelými mluví a snaží se ještě jakoby uchovat dřívější stav. A když zjistí, že už je opravdu všechno jinak, přichází pravý smutek a deprese. „Ta by neměla trvat dlouho a právě při depresivních stavech nejvíc pomáhají přátelé. A nakonec dochází ke smíření,“ vyjmenovala Hynková.

Smířit se neznamená zapomenout

Smíření projevujeme právě například při Dušičkách rozsvícením svíčky pro zemřelého a poděkováním za společně strávený čas. „Je to dávnověký rituál, který v naší republice po staletí praktikujeme. Hřbitovy rozzářené malými plamínky mohou být i poetické,“ uvedla Olga Hynková. Dodala ale, že smíření určitě neznamená, že na blízké úplně zapomeneme.

Vyrovnání se situací a to pravé smíření poznáme také podle toho, že nás opět začíná bavit život. Vracíme se ke svým koníčkům a dokážeme se znovu radovat.

Spustit audio