K tomuto městu nepořádek a špína prostě patří. Přesto vás Palermo okouzlí

21. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

V turistických průvodcích se obvykle dočtete, že sicilské Palermo vyvolává silné reakce u návštěvníků i domácích. Redaktorka Tea Parkanová se o tom do města proslaveného skvostnými paláci i mafií přijela přesvědčit na vlastní kůži.

Na radu majitele penzionu v malém přímořském městečku Santa Flavia nejedu do Palerma autem, ale vlakem. Zpáteční lístek za 14 kilometrů dlouhou cestu do hlavního města Sicílie stojí 2 eura 25 centů.

Poté, co mě trochu potrápí automat na označení jízdenky, nasedám plná očekávání do vlaku. Mimochodem, lístky je tu nutné označit hned na nádraží.

Po deseti minutách jsem na místě – na palermském hlavním nádraží. Vydávám se do města, směrem k Palazzo Reale – normanskému paláci, který je slavný hlavně díky Palatinské kapli, zdobené propracovanými mozaikami.

Čtěte také

Protože nechci jít kolem rušné silnice, obejdu blok a zamířím do na první pohled poklidné malé uličky. Co tu vidím a hlavně cítím, se mi ale vůbec nelíbí. Je to tu hlučné, špinavé a všude se válí odpadky. Moje první dojmy z města nejsou vůbec dobré.

Trochu se to spraví, když najednou narazím na pěkně upravené náměstí, kde prodávají šťávu z domácích sicilských pomerančů. Vůbec nejsou tak pěkné jako pomeranče na pultech českých obchodů, zato ale vynikají šťavnatostí a chutí.

Palermo

První špatné dojmy jsou ty tam po setkání s Federicou, jak se ukáže rodilou Palermankou. V ruce drží kornoutek s voňavými smaženými rybičkami – dává mi ochutnat a ukazuje mi, kam si pro tuhle místní dobrotu můžu zajít.

Palermo je podle Federiky nádherné, přiznává také, že trochu špinavé, tenhle prvek ale vnímá jako nedílnou součást tepajícího města. Důležité prý je, že je tu hodně slunce a že lidé jsou tu usměvaví a přátelští.

autor: tpa
Spustit audio