K téhle túře nepotřebujete lyže. Ve Slovinsku pořádají kulinářské cesty za místními lahůdkami

Důležitou součástí dovolené bývá pro řadu z nás dobré jídlo. Dobře to vědí i v jednom slovinském lyžařském středisku, kde pro své hosty připravili speciální kulinářský zážitek.

Slovinská Kranjska Gora je známá hlavně jako lyžařské středisko v Julských Alpách. Nad malou romantickou vesničkou si mohou zimních radovánek užívat lyžaři všech úrovní. Místní se ale snaží hosty nalákat i na jiné aktivity. Jednou obzvláště příjemnou je takzvaná kulinářská cesta.

První zastávkou na ní je jeden z největších místních hotelů. Během tří hodin obejdeme celkem pět hotelových restaurací, které na tomto novém projektu spolupracují.

„Chceme lidem ukázat, co všechno naše městečko nabízí. Ochutnáte to nejlepší ze slovinské kuchyně, projdete se a budete mít možnost poznat ji i z jiné stránky než jen jako lyžařské středisko. Doprovázet vás bude průvodce, který vás také seznámí s historií města,“ vysvětluje jedna z organizátorek akce.

Čtěte také

Překvapí štrukle, polenta i zvěřinové guláše

To hlavní je ale gastronomie. Začínáme studeným předkrmem. „Máme tu klobásu v těstíčku, salát z krupek a bylinkový tvaroh. Všechny předkrmy jsou připravené výhradně z lokálních surovin. Dbáme na to, co jíme. Proto nakupujeme od zdejších sedláků,“ vysvětluje průvodce Mirzo.

Když od všeho trochu ochutnáme, vyrážíme do zasněžených ulic. V další hotelové restauraci servírují teplý předkrm – polentu se smetanovým přelivem a sklenici dobrého slovinského bílého vína. Následuje další krátká procházka. Po chvíli stojíme před malým hotýlkem v srdci Kranjské Gory.

Jelení guláš, tvarohové štrukle a brusinky

„Připravili jsme pro vás jelení guláš podávaný s tvarohovými štruklemi a brusinkami. Zvěřinové guláše jsou naše místní specialita, štrukle jsou typické pro celé Slovinsko,“ vysvětlují v hotelové restauraci.

Čtěte také

Sladkou tečku můžete zapít tyrkysovým sektem

I když jednotlivé porce nejsou nijak veliké, po třech chodech začínáme být sytí. Možná i proto je druhý hlavní chod bezmasý. Dáme si ho v hotelové restauraci, která se zaměřuje na přípravu vegetariánských pokrmů.

Kromě chutného jídla nás tu pohostí sklenkou sektu, který má tyrkysovou barvu. „Vyrábí ho jedno slovinské vinařství. Hned na začátku výrobního procesu do něj přidají trochu modrého curaçaa, aby sekt obarvilo a přitom nezměnilo jeho chuť,“ přibližuje Mirzo.

Polenta se smetanovým přelivem

Na závěr nás čeká sladká tečka – prekmurska gibanica, tedy koláč plněný mákem, jablky a tvarohem, který se pyšní evropskou ochrannou známkou. Jde o zaručenou specialitu, kterou smějí připravovat jen cukráři s povolením.

Kulinářskou cestu končíme šálkem kávy a povídáme si o tom, co komu chutnalo nejvíc. Mým favoritem byl teplý předkrm, tedy polenta.

autor: tpa
Spustit audio