K požáru jako v Austrálii může dojít i v Česku, varuje odborník. Je na vině klimatická změna?

20. únor 2020
Podcast Budoucnost R

Způsobila požáry v Austrálii klimatická změna? Ano i ne, odpovídá profesor Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR, který o klimatické změně vyučuje na brněnské Mendelově univerzitě. O co svá slova opírá? A mělo by se začít bát i Česko?

„Jasným viníkem požárů v Austrálii klimatická změna není. Měnící se klima ale zvyšuje predispozice k tomu, aby požáry byly horší, a činí je do budoucna pravděpodobnějšími,“ shrnuje profesor Miroslav Trnka.

Kvůli změně klimatu jsou požáry pravděpodobnější i v budoucnu. Dosáhli jsme bodu, kdy jsou škody zřetelné.
Miroslav Trnka

Varování klimatologů, která v posledních letech zaznívají stále silněji, bychom tak podle něj neměli brát na lehkou váhu. Mají totiž reálný základ a důsledky mohou být tragické. Pro příklad přitom nemusíme chodit daleko – za ničivý dopad australských požárů podle Miroslava Trnky může i to, že australští politici nebrali varování klimatologů dostatečně vážně.

Jak podcast odebírat v mobilní aplikaci mujRozhlas?

  1. Zobrazte si v aplikaci podcasty
  2. Klikněte na Budoucnost R
  3. V pravém horním rohu nad obrázkem byste měli vidět tři tečky
  4. Klikněte na tečky a z nabídky vyberte Přidat pořad do mujPlaylist
  5. Budoucnost R pak už vždycky najdete – stačí na liště kliknout na ♥mujPlaylist

„Spolehli se na to, že se varování nenaplní. O to smutnější je, že se naplnily a že to stálo několik desítek životů. Austrálie je Česku blízká v tom, že část tamní politické reprezentace tvrdí, že klimatická změna není zapříčiněna člověkem. A pokud je, tak to není zásadní problém.“

Když Miroslav Trnka popisuje, co může politiky k tomuto odmítání klimatické změny vést, vypomáhá si nedávným příměrem Václava Cílka: „Václav Cílek současný stav přirovnal k situaci pacienta, kterému diagnostikují vážné onemocnění. Postupně se smiřujeme s tím, že nemoc máme, a pak s tím můžeme buď něco dělat, nebo neuděláme vůbec nic a podlehneme apatii.“

Hasič v New South Wales v Austrálii

Požáry v Česku?

Na pozoru by se ovšem měli mít i Češi – mimo jiné kvůli nedostatku vody v krajině a vysychání půdy. „Začínají u nás vznikat sušší místa a řada expertů si myslí, že se česká krajina k požárům reálně blíží,“ varuje odborník. 

„Požáry jsou zatím malé, ale existuje vztah mezi počtem zapálení a požárně vhodným počasím. Uděláme-li projekci pro příští desetiletí, v příštích 20 letech se zvýší počet požárně vhodných dní o 30 až 40 procent!“

Je možné tento trend zvrátit? A jakou roli mohou v odmítání klimatické změny hrát zásoby uhlí? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R s profesorem Miroslavem Trnkou.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související