K poklesu cen nemovitostí dojde. Spíše ale očekávám jejich několikaletou stagnaci, míní bývalý guvernér Rusnok

1. červenec 2022

Ekonomickou situaci v Česku pokládá za špatnou podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM 83 procent obyvatel a 85 procent pohlíží na další vývoj s obavami a nejistotou. A to i kvůli vysoké inflaci, která v květnu dosáhla 16 procent. „Rozhodně jsem si představoval, že konec mého mandátu bude mnohem klidnější a jednodušší,“ říká bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok, podle kterého centrální banka udělala vše pro obnovení cenové stability.

Zvyšování úrokových sazeb zatím nevedlo ke snížení inflace, podle Rusnoka se projevuje minimálně s ročním zpožděním. Výrazně by se pak mělo projevit v příštím roce, pokud se ovšem nezmění podmínky, například v důsledku zastavení dodávek ruského plynu.

Čtěte také

„Kdybychom ty sazby nezvyšovali, což je samozřejmě hypotetická úvaha, tak by podle výpočtů našich expertů inflace byla na 20 procentech a kurz koruny by byl rozhodně slabší, než momentálně je,“ zdůrazňuje.

Rusnok odmítá tvrzení prezidenta Miloše Zemana, podle kterého je inflace převážně importovaná přes ceny energií a zvyšování sazeb tedy nemá smysl.

„Pokud vypukne taková globální vlna obrovského vzedmutí inflačních tlaků, kterou teď zažíváme nejen my, tak inflace funguje samo se rozvíjejícím mechanismem a vůbec není podstatné, co bylo původním impulzem,“ vysvětluje.

Není to bezbolestná léčba, to jsme nikdy nezakrývali, ale je to léčba efektivní.
Jiří Rusnok

V takovém případě se roztáčí inflační spirála a jedinou možností je zásah centrální banky, a to i za cenu toho, že může způsobit ochlazení ekonomiky, nebo i recesi. „Dnes tento názor, který jsme zastávali už před rokem a dříve, prezentuje celý svět,“ upozorňuje Rusnok.

„Jaká je alternativa? Nedělat nic? Nechat projít vlnu, která by za aktivního působení centrální banky mohla trvat rok, s tím, že tady lidé budou pět let ztrácet kupní sílu svých peněz? To je úplně nepřijatelné,“ dodává.

Realitní krize na obzoru?

Zvyšování úrokových sazeb prodražuje úvěry domácnostem a firmám, které pak méně investují a nepůjčují si peníze. Zároveň ovšem hrozí, že stávající úvěry nebudou schopni splácet.

„To samozřejmě není bezbolestná léčba, to jsme nikdy nezakrývali, ale je to léčba efektivní, vyzkoušená a je třeba ji provést. Čekání na nějakého léčitele, který nás zbaví problémů, prostě nefunguje,“ podotýká Rusnok s tím, že ohrožených úvěrů je jen okolo jednoho procenta či nižších jednotek procent.

Čtěte také

Česká národní banka v minulosti varovala, že ceny nemovitostí jsou v Česku nadhodnocené. Rusnok odmítá, že by na obzoru byla realitní krize, minimálně dočasně a možná i dlouhodobě ovšem dojde k posílení nájemního, komunitního nebo družstevního bydlení na úkor toho vlastnického.

„Určitě budou nějaké typy nemovitostí ve specifických lokalitách klesat na ceně. Řada těch cen byla asi už opravdu mimo realitu a poptávka bude z různých důvodů slabší. K nějakému poklesu dojde, ale nemyslím si, že bude zásadní. Spíše bych očekával několikaletou stagnaci,“ uvádí bývalý guvernér.

Jak se bude tento rok vyvíjet česká ekonomika? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související