K Mezinárodní vesmírné stanici poletí i Leonardo

21. srpen 2009

Raketoplán Discovery se chystá na misi s označením STS-128. Start je naplánován na úterý 25. srpna ráno, i když to se ještě může změnit. Pevný a neměnný je ale účel mise. Raketoplán má na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS dopravit nového člena posádky, zásoby a vybavení. Mimo jiné novou komoru pro spaní nebo běžecký trenažér, který dostal jméno po komikovi Stephenu Colbertovi.

Ve svém nákladovém prostoru poveze Discovery víceúčelový logistický modul se sympatickým názvem Leonardo. Jde o jakýsi stěhovací vůz, který se během čtvrtého dne mise připojí ke stanici a po vyložení téměř 7 tun nákladu se vrátí zpět do raketoplánu. Manipulaci s modulem bude mít na starosti robotická paže stanice. Některé operace však budou provádět astronauti osobně. Během mise, která by měla trvat 13 dní, se část posádky vydá do vesmírného prostoru celkem třikrát. Je totiž potřeba vyměnit pokusné objekty umístěné na modulu Kolumbus - laboratoři Evropské vesmírné agentury. Měnit se bude také nádrž s čpavkem, která slouží k regulaci teploty uvnitř stanice. Nádrž váží zhruba 816,5 kg - s těžším předmětem ještě astronauti v prostoru nepohybovali.

Mise raketoplánu Discovery má také za úkol připravit stanici na instalaci nového modulu Tranquility, která se plánuje na únor příštího roku. A podobně jako u dvou předchozích misí se posádka zúčastní vibračních testů sedadel v kabině raketoplánu. Cílem testů je zjistit, co se děje s astronauty při startu. Poznatky by pak měly přispět k vývoji sedadel v nových vesmírných lodích. Současné raketoplány by měly přestat létat příští rok. Po této misi se poletí ke stanici už jen šestkrát. Discovery bude navíc posledním raketoplánem, který zajistí obměnu posádky stanice.

Posádka mise STS-128

A závěrem ještě jedna zajímavost: NASA upozorňuje, že bude mít na palubě svého "prvního bilingvního uživatele Twitteru". Najdete ho pod uživatelským jménem Astro_Jose.

autor: Jiří Suchomel
Spustit audio