K Ivanovi čelem, k Evropě zády nebo k Evropě čelem, k Ivanovi zády. Ukrajina v rozhlasovém vysílání

5. duben 2024

Krym, Donbas, Charkov, Kyjev... V poslední době o nich rozhlas vysílá téměř denně. V dalším vydání pořadu Archiv Plus jsme se podívali, co o ukrajinském území na rozhlasových vlnách znělo v minulosti.  Nejstarší dochované záznamy v našem archivu, které se vážou k dnešnímu ukrajinskému území, jsou ze 30. let.

Týkají se oblasti dnešního Zakarpatí, tehdy zvaného Podkarpatská Rus, která byla součástí předválečného Československa. Většinou jde o krátkovlnné vysílání pro rodáky ze Zakarpatí pobývající v zahraničí.

Čeští kolaboranti na Ukrajině

Z období protektorátu se dochoval záznam debaty s českými kolaborantskými novináři, kteří na pozvání německé okupační moci odjeli na cestu po sovětských územích dobytých v roce 1942 Wehrmachtem.

Čtěte také

Šlo právě o ukrajinská území. Novináři v dochované nahrávce samozřejmě zmiňují především bídu a úpadek, který sovětský režim způsobil. Smyslem bylo, naznačit obyvatelům protektorátu, kteří by snad mohli fandit Rudé armádě, že případné vítězství Sovětského svazu jim nepřinese nic moc dobrého…

Z války se mimo jiné zachoval také projev tajemníka ministerstva zahraničí exilové vlády v Londýně Huberta Ripky, pronesený v roce 1944 u příležitosti osvobození ukrajinských území včetně Zakarpatské Ukrajiny. Ačkoliv Ripka o Zakarpatí mluví jako o součásti poválečného Československa, už o rok později se tato oblast stala součástí Sovětského svazu a v jeho rámci Ukrajinské sovětské socialistické republiky. Ta se objevuje v celé řadě nahrávek z 60. let.

Čtěte také

Asi nejzajímavější jsou ty z podzimu roku 1969, kdy se na Ukrajině konal festival československé kultury. Pro československé i sovětské komunisty to byla důležitá propagandistická akce, která měla – jak říkal jeden dobový komentář – znormalizovat kulturní vztahy mezi oběma zeměmi.

Rok po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou to šlo ale hodně ztuha. Těm skutečně předním umělcům se do Sovětského svazu nechtělo, a tak na festival vyrazili takoví, kteří se nemohli příliš bránit, anebo jim to nevadilo. Například armádní soubor Víta Nejedlého, hudba Hradní stráže, Československý soubor písní a tanců a podobní.

Pošlete tam vojáky NATO

Archivní nahrávky ze 70. a 80. let vážící se k Ukrajině nejsou nijak zvlášť zajímavé. Země je zmiňována jen v souvislosti s družebními akcemi pracujících, oficiálními návštěvami a podobně.

Čtěte také

Mnohem zajímavější materiál se dochoval z 90. let. Jednak jde o věci kolem rozpadu SSSR a vzniku samostatné Ukrajiny, ale třeba také o návrat Volyňských Čechů do země předků. Samostatnou kapitolou jsou věci z období Euromajdanu, kdy šlo o to, jak řekl jeden z rozhlasových reportérů, zda se Ukrajina otočí k Ivanovi čelem a k Evropě zády, nebo k Evropě čelem a k Ivanovi zády.

Nejen o Euromajdanu a následném odtržení Krymu si můžete poslechnout v dalším dílu pořadu Archiv Plus. Dozvíte se tak například, který český vrcholný politik na jaře roku 2014 řekl, že pokud Rusko bude chtít po Krymu ještě další ukrajinské území, měla by Ukrajině na pomoc vyrazit vojska NATO.

Spustit audio

Související