Jsou uzeniny stejně nebezpečné jako tabák nebo azbest? Odpovídá Jana Hajšlová

16. listopad 2015

Do uzenin se přidává uzenářská sůl neboli dusitan sodný. Odborníci v oblasti výživy ho považují za zdraví nebezpečný. Mají pravdu?

Uzeniny se díky označení karcinogenní ocitly ve stejné skupině jako tabák, nebo azbest. Budou muset být balíčky slaniny a párků označeny podobnými nápisy jako cigarety? Existují vůbec zdravé uzeniny? Jaká potravina je bezpečná?

Pestrou a nejednostrannou stravu pokládá prof. Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin, za zásadaní. Informaci o karcinogennosti uzenin, kterou před časem přinesla zpráva Světové zdravotnické organizace, nechce v žádném případě bagatelizovat, na druhé straně ale ani nepřeceňovat.

Za zdraví nebezpečný bývá pokládán i dusitan sodný. Jako základní důvody, proč je dusitan sodný součástí uzenářské soli, uvádí Jana Hajšlová dvě jeho vlastnosti. První je ochrana výrobku před rozvojem patogenní mikroflóry včetně botulotoxinu, který - pokud je obsažen v potravinách - může mít i smrtelné dopady. Druhou, diskutabilnější, funkcí je stabilizace barviva mioglobin.

Hostem pořadu Studio Leonardo v pondělí 16. listopadu 2015 byla vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin prof. Jana Hajšlová, moderátorem Jan Burda.

Spustit audio