Jsou hlavními poraženými z izraelských voleb osadníci?

22. březen 2015

Mediální přestřelky po izraelských volbách mezi tamní vládou a Washingtonem budí dojem, že jsou v sázce samotné speciální vztahy mezi židovským státem a USA. Podle listu New York Times však není třeba situaci dramatizovat.

Hlavním kamenem úrazu mezi Jeruzalémem a Washingtonem jsou totiž izraelští osadníci, a ti v novém parlamentu přišli výrazně zkrátka.

„Osadnických poslanců bude výrazně méně. Osadnická strana Židovský domov má místo dosavadních 12 mandátů nově jenom osm, a ministr výstavby, jehož tato strana postavila v minulé vládě a který měl roztržku s premiérem Netanjahuem, bude nepochybně vyměněn,“ píše deník New York Times.

„Nejenže Netanjahu dokázal porazit levici, on zatočil i s pravicí,“ říká Jossi Klein Halevi z Shalom Hartmanova institutu v Jeruzalémě.

Čtěte také

V nové koalici podle něj rozhodně nevznikne silná proosadnická lobby, která by ráda bez souhlasu premiéra stavěla mimo vyhrazená území, a komplikovala tím případnou výměnu území a dohodu Izraelců s Palestinci.

New York Times připomínají, že vztahy mezi Jeruzalémem a Washingtonem jsou přímo úměrné tempu a razanci výstavby izraelských osad. „O důvod víc doufat, že se nemusíme obávat přehnaného diplomatickému ochlazení,“ konstatuje list.

Napovídá tomu i fakt, že Netanjahu sice v kampani ostře odmítl vytvoření palestinského státu, ve vítězném povolebním projevu však byl už o poznání umírněnější.

„Bezpečnostní a sociálně-ekonomické otázky jsou důležité pro všechny Izraelce, Židy i Nežidy,“ nechal se slyšet.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio