Jsme v mimořádné situaci, která si od lidí žádá nasazení – nechat se očkovat, věří právník Křepelka

16. červenec 2021

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce od září přestat proplácet preventivní testy na covid-19. „Souhlasím s tím, co potvrdil ministr Vojtěch, když řekl, že očkování je vstupenka do společnosti. A tedy že i neočkovaní se mají zapojit,“ hodnotí právník Filip Křepelka z Právnické fakulty Masarykovy Univerzity v Brně. Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flégr míní, že zrušit hrazené testy představují snahu přimět lidi k očkování. 

„Masivní testování a zadarmo je naprosto nutné a je to to, co nás může zachránit, dokud všichni nebudou proočkováni, což nebude v nejbližších šesti až osm i měsících,“ zdůrazňuje Flegr s tím, že před volbami je podle něj zrušit testování politicky nepřijatelné. Věří proto, že premiér Andrej Babiš (ANO) se o pokračování testů na podzim zasadí.

Čtěte také

Právník Křepelka uvádí, že náklady na očkování jsou srovnatelné s náklady na kvalitní testování po dobu měsíce:

„Testovat se musí opakovaně a to pak ty stovky naskakují. Ale jedno očkování stojí zhruba tisíc korun. Pro stát je podstatně levnější, kdy se lidé naočkují, ale to se tady reálně do září října nepodaří,“ říká s tím, že očkování se zřejmě zadrhne na logistických problémech státu i na lhostejnosti mladší a střední generace občanů.

Já si dokonce myslím, že testování je v nejbližších měsících jediná možnost, jak epidemii zvládnout.
Jaroslav Flegr

„Já si dokonce myslím, že testování je v nejbližších měsících jediná možnost, jak epidemii zvládnout,“ souhlasí Flegr s tím, že pak se na trh dostanou i vakcíny, které zvládnou lépe reagovat na nové mutace koronaviru, které vzniknou v proočkované Evropě.

Čtěte také

„Jediné, co můžeme udělat, je mít pořádné kapacity na testování a pomocí toho i bez lockdownů a drastických opatření je možné epidemii zastavit. I když sem přijdou mnohem infekčnější varianty, které obejdou vakcinaci, s čímž bychom měli počítat,“ domnívá se Flegr.

Aby se testování vyplatilo komerčnímu subjektu, stačilo by vyplácet 160 korun na jednoho pacienta, soudí parazitolog. „I tak by byl přiměřený zisk. To, že jsou ale ceny pořád strašně vysoké, je jen proto, že je vše prolobbováno a že je za tím monopol zdravotnických zařízení. Kdyby se preventivní testování vyjmulo z gesce rezortu zdravotnictví, cena by šla mnohem níž.“

Je absolutně legitimní, abychom diskuzi o povinném očkování vedli buď pro veškeré dospělé obyvatelstvo, nebo pro vybrané skupiny.
Filip Křepelka

Například stát ve Francii tlak na očkování stupňuje, upozorňuje Křepelka. „Ale to je země od země rozdílné. A i to masivní testování, které jde do desítek miliard za rok, je pořád řádově levnější než ekonomické, sociální, psychologické i politické důsledky lockdownů a omezení.“

Čtěte také

Prosadit povinné očkování v Česku by vyžadovalo vládu, která se těší plné důvěře. „Musela by být také koaliční shoda a tu prostě nevidím. Je ale absolutně legitimní, abychom diskuzi o povinném očkování vedli buď pro veškeré dospělé obyvatelstvo, nebo pro vybrané skupiny občanů a profese,“ doporučuje Filip Křepelka a dodává:

„Myslím, že to nařídit jde. Jsme v mimořádné situaci, která si od lidí žádá určitý druh nasazení. A stát, který je silný a stabilní, je stát, který lépe hodnotí ty, kteří bojují, než ty, kteří utíkají. Je v podstatě správné, že se otázka vakcinace má stát předvolebním tématem,“ věří Křepelka.

Během příštího, maximálně následujícího roku bude povinnost očkovat se proti covidu-19 zavedena zákonem i u nás.
Jaroslav Flegr

Za současné politické situace ovšem není povinné očkování možné prosadit, namítá Flegr a předpovídá:

„Ale jakmile se rozjede vlna, která prolomí Pfizer, tak bude okamžitě v řadě zemí zavedena povinnost. U nás máme tak rozpolcenou společnost, že to žádný parlament neodsouhlasí. Ale během příštího, maximálně následujícího roku bude tato povinnost zavedena zákonem i u nás.“

Poslechněte si celou debatu, moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související