Jsme s prezidentem ve sporu, možná nás nechtěl vidět, říká rektor Univerzity Karlovy Zima

30. leden 2018

Rektoři dvanácti univerzit dostanou v úterý jmenovací dekrety. Nikoliv ale z rukou prezidenta, ale ministra školství v demisi Roberta Plagy z hnutí ANO. Ceremoniál se dokonce z Pražského hradu přesune do Karolina, prezident Miloš Zeman totiž po svém znovuzvolení zůstává na zámku v Lánech. Rektoři vysokých škol, které Český rozhlas oslovil, řekli, že je kancelář prezidenta telefonicky pozvala nejprve na Hrad a pak místo akce změnila.

Akademické senáty škol zvolily rektory loni na podzim, potom je schválila vláda. Prezidentská kancelář nechala jejich jmenování na poslední chvíli, přestože jedenácti rektorům z dvanácti začíná nové funkční období ve čtvrtek 1. února.

„Řádně fungující úřad by měl rektory na slavnostní akt řádně pozvat, a to písemně, nikoli telefonicky pět pracovních dní předem,“ říká rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.


Je známo, že jsme s panem prezidentem ve sporu a řada z nás podporovala jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.Tomáš Zima


Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček pro ČTK uvedl, že Hrad žádný ceremoniál neavizoval. Českému rozhlasu smskou napsal, že prezident zůstává v Lánech a ve středu jmenuje na Hradě nové soudce. Potvrdil taky, že dekrety rektorům předá ministr školství v demisi Robert Plaga v pražském v Karolinu.

Zatímco před čtyřmi lety obdržel písemné pozvání, tentokrát se tak stalo jen telefonicky minulý týden ve středu. „V pondělí pak ministerstvo školství rektory informovalo, že to bude v úterý odpoledne v Karolinu. Ministr školství se mě ptal na jeho zabezpečení, což jsme obratem zařídili,“ popisuje.

Tradice jmenovacího ceremoniálu by podle něj měla být zachována. „Je to i určité vyjádření vrcholného představitele státu ke vzdělanosti, podobně jako je tomu u jmenování generálů nebo soudců. Ale jsem hlavně rád, že se to stihlo, protože jinak by nastalo určité vakuum,“ zdůrazňuje.

Za vším může být podle Zimy únava prezidenta po volbách či akutní zdravotní indispozice. „Nebo zkrátka pány rektory nechce vidět, je známo, že jsme s panem prezidentem ve sporu a řada z nás podporovala jeho protikandidáta Jiřího Drahoše,“ zamýšlí se.

autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.