„Jsme první generací Erasmu a poslední Václava Havla.“ Roberta Metsolaová je novou šéfkou europarlamentu

23. leden 2022
Evropa Plus

V čele Evropského parlamentu stanula potřetí v historii žena. Předsedkyní této unijní instituce poslanci poslanci zvolili Malťanku Robertu Metsolaovou. Pro 43letou právničku a političku zvedlo ruku 458 poslanců z Evropské lidové strany, frakce Socialistů a demokratů a také z frakce Renew Europe, tedy Obnova Evropy. Kdo je nová šéfka europarlamentu a co její zvolení vypovídá o šancích žen ve vysoké politice?

Roberta Metsolaová měla k Evropské unii blízko od svých vysokoškolských studií. Vedla kampaň za vstup své země do Evropské unie.

Čtěte také

Sama se označuje za členku první generace účastníků Erasmu, studijních pobytů na zahraničních univerzitách v rámci Evropské unie. „Jsme první generací Erasmu a poslední generací Lecha Walesy a Václava Havla,“ prohlásila v projevu po zvolení do funkce předsedkyně europarlamentu.

Nástupkyni nedávno zesnulého italského politika Davida Sassoliho někteří levicoví poslankyni vyčítají tvrdé odmítání potratů. Metsolaová zastává názor v souladu s maltskými zákony, které jako jediné v zemích EU umělé přerušení těhotenství nepřipouštějí. Metsolaová ale slíbila, že bude v otázce interrupcí ctít názor většiny.

Jsme první generací Erasmu a poslední generací Lecha Walesy a Václava Havla.
Roberta Metsolaová

Řekla také, že se pokusí Evropskou unii co nejvíce přiblížit občanům a propíchnout, jak sama uvedla, bruselskou bublinu.

Zvolení maltské europoslankyně do čela parlamentu ale na druhou stranu znamená, že ani v dalších dvou a půl letech nebude v žádné z nejvyšších unijních funkcích nikdo z východního křídla Unie.

Třetí žena v čele Evropského parlamentu

Před Metsolaovou se na post předsedkyně Evropského parlamentu dostaly jen dvě ženy, obě Francouzky. Simone Veilová byla ministryní zdravotnictví ve vládě premiéra Jacquese Chiraca a zasloužila se třeba o legalizaci umělého přerušení těhotenství ve Francii. Poslankyní Evropského parlamentu se stala v prvních volbách do tohoto shromáždění v roce 1979. A jeho předsedkyní ve stejném roce 17. července.

Čtěte také

Druhá žena v čele Evropského parlamentu, Nicole Fontainová, měla za sebou už několikaleté působení ve sněmovně jako řadová poslankyně v lidovecké frakci. Do čela Evropského parlamentu byla zvolena 20. července 1999.

Zvolení Roberty Metsolaové do čela Evropského parlamentu odráží podle expertky na ekonomiku a genderovou vyrovnanost Pavlíny Žákové ze Zastoupení Evropské komise v Praze měnící se dynamiku v obsazování vedoucích postů významných mezinárodní institucí.

Podle Pavlíny Žákové je vidět, že roste zastoupení žen ve vedoucích pozicích v institucích EU.

Připomíná předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a Christine Lagardeovou, která vedla Mezinárodní měnový fond a dnes je guvernérkou Evropské centrál banky. Dalším příkladem je Kristalina Georgievová, bývalá bulharská členka Evropské komise, která dnes stojí v čele Mezinárodního měnového fondu.

Čtěte také

Podle Pavlíny Žákové je vidět, že roste zastoupení žen ve vedoucích pozicích v institucích EU. V Evropské komisi vedené Lucemburčanem Jeanem-Claudem Junckerem se podíl žen ve středním a vyšším managementu zvýšil z 30 na 42 procent a tento trend pokračuje i v Komisi Ursuly von der Leyenové, kde 13 z 27 členů komise jsou ženy.

O roli Evropského parlamentu 

Tomáš Weiss z Fakulty sociálních věd UK sice pokládá funkci předsedy Evropského parlamentu za důležitou funkci, ale její význam se odvíjí od důležitosti samotného parlamentu pro praktickou evropskou politiku. V porovnání s Radou EU a Evropskou komisí je jeho význam menší.

Čtěte také

Je to sice jediná instituce přímo volená občany, ale jeho pozice jako druhé komory v rozhodovacím procesu je oproti Radě členských zemí slabší, připomíná Weiss.

„Evropskému parlamentu chybí základní funkce, kterou parlamenty mají, a to je zákonodárná iniciativa. Monopol na ni má Evropská komise. Evropský parlament spolu s Radou EU přijímá právní předpisy, ale nemůže si je vymýšlet,“ uzavírá.

Jak silný mandát Metsolaová má? Poslechněte si celou Evropu Plus Pavla Nováka. 

autor: Pavel Novák
Spustit audio

Související