Jsem staromilec a romantik a přehnaně nelpím na životě, říká herec Tomáš Hanák

2. květen 2020

REPRÍZA | „V Česku mi chybí osobnost a mezi politiky ji nenacházím, nebo není dostatečně silná. Jsem v tomhle ohledu idealista. Ale mám s tím bohužel osobní zkušenost,“ říká host Osobnosti Plus a moderátorky Barbory Tachecí, herec Tomáš Hanák.

„Všichni, kteří důvěřují našemu prezidentovi, ať mi odpustí. Při první přímé prezidentské volbě mi lidé z týmu Miloše Zemana napsali textovou zprávu a nabídli mi místo v táboře sympatizantů při závěrečném televizním duelu obou kandidátů. V esemesce, kterou jsem nahlásil na policii v Berouně, mi psali, že chápou, že by to pro mě mohlo být kompromitující. Ale že mně nabízejí refundaci zcela dle mých představ,“ popisuje Hanák situaci z doby volby prezidenta (rozhovor se natáčel v březnu 2018 – pozn. red.).

Nebudu přehánět, ale v tu chvíli se mně třásla ruka. Protože představa, že nejvyšším reprezentantem země, ve které žiji, a tváří, která bude viset ve všech školách všem dětem na očích, je člověk, který si neváhá kupovat své sympatizanty, je strašné. Obzvlášť pro člověka, který si odnáší ideály z minula a musel je dlouhou dobu v sobě potlačovat,“ popisuje skandální zkušenost herec.

Nelpím na životě

Barbora Tachecí je zvědavá také na osobní život herce, který byl vyhlášen v několika anketách za nejkrásnějšího českého muže. A prostor pro zajímavá témata je v jeho případě velký. Tomáš Hanák se rád potuluje nejen českou krajinou, ale i zahraničím. Nezáleží mu přitom, jestli je to krajina industriální, nebo přírodní ráj. Byl třeba jen se stanem na jihu Spojených států.

Jsem staromilec a romantik.
Tomáš Hanák

Má přitom rád samotu, svobodu, dobrodružství a nemá o sebe strach. „Jsem stejně jako v mládí člověkem, který když se ocitne na křižovatce, sám se chce rozhodnout, kterým směrem se dá. Člověkem, který má dostatek času a může být dostatečně nezodpovědný. Přehnaně nelpím na životě. Nebojím se třeba letět letadlem. Je pravděpodobnost asi promile, že by spadlo. Ale zase si říkám, kdo z vás to má. A současně vím, že raději než v LDNce bych svou životní pouť skončil na nějakém všedním místě.

Sám občas díky svým potulkám žasne, jaká míra svobody a volnosti je v dnešní době ještě možná. „Třeba toulat se po Vietnamu ve starém vraku, který jsem si tam nahodile sehnal. Rodině nabízím, aby jezdila se mnou, ale můj způsob potulek se jim zdá zřejmě trošku nešťastný. Večer není jasné, jestli se najde důstojné místo na nocleh nebo střecha nad hlavou,“ říká dobrodruh.

Jak vzpomíná Tomáš Hanák na spolupráci s režisérkou Věrou Chytilovou? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související