Jsem autorkou ženské literatury, což nepovažuji za něco pejorativního, říká spisovatelka Uljana Donátová

23. srpen 2021

Taková ženská jako já, Matka v trapu a nově Matka s ručením omezeným. Všechny tři knihy, jejichž autorkou je novinářka Uljana Donátová, spojují ženské hrdinky. „Nikdy se nebráním označení, že jsem autorka ženské literatury. Nepovažuji to za něco pejorativního,“ říká. Svá díla považuje za literaturu primárně pro ženy a o ženách, ale mohou zaujmout i mužské čtenáře.

U příběhu Matka v trapu se Donátová volně inspirovala rodinnými příhodami, ať už bratra houslisty Pavla Fišera, tak i náctiletých vnuček. A podobné je to i u románu Matka s ručením omezeným, který vyšel nedávno.

Čtěte také

„Samozřejmě tam nejsou jen inspirativní zdroje z mé rodiny. Jsou tam i příběhy, které my třeba vyprávěly moje kamarádky, které mají dospívající dcery. Protože jednou z hrdinek příběhu je dospívající patnáctiletá dívka. A já jsem matka syna. Čerpala jsem trošičku i od svých vnuček, protože jsem si potřebovala naposlouchat, jak komunikují dnešní patnáctiletí. Protože já už to vlastně nevím,“ říká s úsměvem.

Na to, jestli si smí „půjčit příběhy“, se neptá. „Ale těm, od kterých si jej půjčím, to přiznám. Oni pak listují a hledají svůj konkrétní příběh. Někdy je zřetelnější, někdy méně. Jsme v oblasti literatury, takže základní informaci nějak zpracovávám a dál rozvíjím podle své fantazie. Není to dokument, abych strojově opisovala příběhy,“ vysvětluje.

Přestože u obou posledních románů je klíčovým momentem vztah matky a dcery, nová kniha je tak trochu jiná. „První dvě knihy byly psány formou osobního vyprávění jednotlivých postav. Tady jsem se od té formy odchýlila a použila jsem třetí osobu, takže to bude vlastně formálně trošku jiné, ale light motiv zůstává podobný,“ popisuje.

Psaní je relax

Psaní Uljanu Donátovou, která pracuje jako mluvčí a PR manažerka Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, hodně baví a považuje ho za relaxaci.

Čtěte také

„Potřebovala jsem získat nějaký pocit, že se dokážu vyjádřit nejen prostřednictvím faktických věcí, které zpracovávám z pozice tiskové mluvčí nebo PR manažerky, ale jako autor. Takže pro mě to byl ohromný relax, ohromný odpočinek a ohromné sebenaplnění,“ přiznává.

Těší ji i zpětná vazba od čtenářů. Zatím se prý nestalo, že by ji někdo vynadal za to, že napsala něco nepravdivého nebo špatného. „Snažím se ke všem svým hrdinům přistupovat s určitou mírou laskavosti a humoru. Myslím si, že v současné době potřebujeme právě tuto laskavou stránku trošičku v sobě odkrýt,“ míní.

Další námět už nosím v hlavě

Třetí knížka jí vyšla před několika dny, ale už nosí v hlavě námět na další. „Zatím je v nějakých poznámkách, ale až skončí karlovarský festival a všechny povinnosti, které mám ve vztahu k českým filmům, které zastupuji v tomto období, už mám plán, že se do nové knížky vrhnu,“ přiznává žena, která nedávno také napsala libreto k muzikálu Biograf Láska.

Čtěte také

„Nahrála mi v tom tak trošku covidová doba, kdy se všechno zastavilo. Měla jsem poměrně dost volného času a shodou okolností krátce předtím, než vypukla pandemie, mě oslovil producent Michal Běloušek a nabídl mi spolupráci na libretu k muzikálu. Měla jsem vytvořit libreto tak, aby korespondovalo s největšími a nejkrásnějšími písničkami Hany Zagorové,“ prozrazuje s tím, že muzikál by mělo uvést na podzim 2022 Divadlo Kalich.

Přestože pro karlovarský festival pracuje více než 20 let, příběh ze zákulisí filmového festivalu ji napsat neláká. „Myslím, že je potřeba tyto dva světy od sebe striktně oddělovat. Jedno je moje autorská práce a jedno práce pro festival, případně pro další české filmy. Opravdu se snažím, aby se tyto dva světy neprolínaly,“ vysvětluje.

Celý rozhovor Vladimíra Kroce s Uljanou Donátovou najdete v audiozáznamu. Povídali si o karlovarském filmovém festivalu i o mediálním zastupování českých filmů.

autoři: Vladimír Kroc , kbr
Spustit audio

Související