Josef Mlejnek jr.: Vzplála Zemanova poslední bitva, ale bylo by předčasné nad ním lámat hůl

14. leden 2018

Vyhlídky Miloše Zemana na znovuzvolení nejsou velké. Ke dvěma milionům hlasů z prvního kola nemá odkud co přibrat, nemůže „špidlovsky“ konstatovat, že zdroje jsou. Na rozdíl od Jiřího Drahoše, jemuž vyjádřili podporu skoro všichni poražení kandidáti, zejména ti na třetím až pátém místě, kteří v součtu získali skoro 30 % hlasů.

A jejich voliče spojuje jak odpor k Miloši Zemanovi, tak zpravidla vůle či alespoň ochota hlasovat ve druhém kole pro Jiřího Drahoše, byť se jim v kole prvním jevil jako kandidát fádní, bezbarvý a bez jasných názorů.

Miloše Zemana určitě nemohly potěšit ani jiné signály. Andrej Babiš se od něho evidentně začal distancovat, když pravil, že by se stávající prezident měl zbavit některých kontroverzních spolupracovníků i jasně deklarovat, že nechce Českou republiku politicky orientovat východním směrem, k Rusku a k Číně. Co by ale ze Zemana zbylo, pokud by se zachoval dle rad svého dosavadního úhlavního spojence?

A od prezidenta se odtáhl dokonce i Karel Gott. „Budu proto volit člověka, kterého si vážím, jeho myšlenky a názory jsou mi blízké a vím, že naši republiku bude opět dobře reprezentovat,“ vyjádřil se zlatý slavík před prvním kolem pro deník Blesk.

I já jsem z toho, zejména z toho „opět“, vyčetl podporu pro Miloše Zemana, čili se Jiřímu Ovčáčkovi ani nedivím, pokud mistrova slova hodnotil stejně. Vlastně asi poprvé jsme se s hradním mluvčím na něčem shodli. A vida! Gott to nyní dementuje, jmenovitě prý nikoho nepodpořil (což je pravda), Ovčáček tedy asi měl oči sněhem zaváté. (A já patrně taky!)

Josef Mlejnek jr.

Přesto by bylo předčasné lámat nad Milošem Zemanem hůl. Ví, že vzplála jeho poslední bitva, že vlastně nemá co ztratit, že může, ba musí hrát vabank. Což asi platí i pro hodně lidí z jeho nejbližšího okolí.

Lze tedy očekávat velmi ostrou, dost špinavou kampaň. A i chřadnoucí Zeman se může v televizních debatách ještě na hodinu vzmužit a část voličů strhnout na svou stranu, byť tomu osobně moc nevěřím. Namísto odcházení nás tak asi čeká ještě jedna pořádná mela.

Autor je politolog z Fakulty sociálních věd UK.

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio