Josef Mlejnek jr.: Vyjící chirurg aneb Kdo je vůdce proputinovských motorkářů Noční vlci

21. duben 2015

Start „spanilé jízdy“ proputinovských motorkářů Noční vlci, motivované výročím konce války, se blíží. V tuto chvíli těžko říci, kam až dojedou, určitě však nezaškodí podívat se blíže na myšlenkový horizont jejich vůdce, Alexandra Zaldostanova, původní profesí plastického chirurga, jemuž se proto přezdívá „Chirurg“.

On a jeho přátelé jsou v médiích vykreslování jako nacionalističtí příznivci Vladimira Putina a velcí zastánci anexe Krymu, ostatně, Putina prý k tomuto kroku pomohl přesvědčit právě i sám Zaldostanov. Plná skutečnost je však ještě mnohem horší.

Na webových stránkách Nočních vlků je umístěn i rozhovor, který Zaldostanov poskytl časopisu Novoje vremja. Má patrně sloužit též jako ideové vodítko pro členy a příznivce klubu.

Zaldostanov je v úvodu představen jako významný reprezentant „nového ruského konzervatismu“.

Za nejdůležitější hodnoty Zaldostanov považuje pravoslaví, stát a vlast, přičemž vlast se od státu liší tím, že je to něco živého, něco, co má duši. Na tom ještě není u deklarovaného konzervativce nic zvláštního, leč Zaldostanov vzápětí prudce přidá plyn.

Čtěte také

„Podíváme-li se do historie minulého století,“ říká ruský motorkář, „vidíme, že za Stalina, kdy byl stát vyhlášen za nejvyšší hodnotu, země dosáhla neuvěřitelných úspěchů. Stalin je stále idolem ruské historie, nepřekonatelným vůdcem. Stalin nám vytvořil velký stát, vytáhl ‚ruskou civilizaci‘ z propasti, do které se ruské dějiny zhroutily po pádu dynastie Romanovců.“

Na logickou otázku autora rozhovoru, jak jde dohromady úcta k pravoslaví a ke Stalinovi, když Stalin pravoslavnou církev krutě pronásledoval, Zaldostanov odpovídá, že každá krize, ať už je to válka, nebo revoluce, prostě přináší krveprolití.

Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov (vpravo) si rozumí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem (snímek z roku 2011)

A přechází do protiútoku: obránci americké demokracie prý nemají právo Stalina kritizovat, neboť páchají stokrát více zla než on. Demokracie totiž dle Zaldostanova zlikvidovala více lidí, než kolik se připisuje Stalinovi.

A aby svým slovům dodal i poněkud duchovní rozměr a podpořil svou stylizaci do moderního „harleyářského křižáka“, označuje Západ, tedy úhlavního ruského nepřítele, pojmem „globální satanismus“.

Jiný Zaldostanovův výrok, že by Rusové měli Putina nosit na rukou, vyznívá v tomto kontextu neuvěřitelně krotce.

Vysvětlit obsah hlavy šéfa smečky Nočních vlků lze snad jedině technicky – prostě má u svého motocyklu děravý výfuk, a za jízdy se tudíž vždy nadýchá příliš velkého množství zplodin. I proto asi není moudré pouštět ho na dlouhý výlet až do Berlína.

Nicméně, jak se skandovalo za sametové revoluce: „Nejsme jako oni.“ Nejsme Noční vlci.

Pokud by k nám Zaldostanov se svou motosmečkou chtěl zavítat jako prostý turista, asi není důvod mu v tom bránit.

Avšak hodlá-li zde demonstrovat své názory, s velkou pravděpodobností se dopustí trestného činu podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. V takovém případě by ale mělo následovat zatčení a nekompromisní vyhoštění.

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio