Josef Mlejnek jr.: Putinova dračí vejce nejen v Kaspiku

11. listopad 2015

Zprávy ze syrského bojiště jsou, jak jinak, rozporuplné, leč svébytné místo mezi nimi zaujímají informace o nasazení moderních ruských zbraňových systémů.

Naposledy například o raketometu Solncepjok, který dokáže na místě dopadu střel vyvolat totální destrukci, dosti podobnou účinkům atomové bomby.

Jde totiž o takzvanou termobarickou zbraň. Raketa nejprve nad místem dopadu rozpráší speciální aerosol, který pronikne do zdí budov či opevnění i do lidských plic.

Po kratičké chviličce následuje zážeh, jenž aerosol odpálí, přičemž účinek je opravdu devastující, neboť zahrnuje i mohutnou tlakovou vlnu.

Solncepjok znamená v ruštině místo, kam dopadají sluneční paprsky, výsluní, nicméně ruský raketomet způsobí efekt dopadu žhavého slunečního plazmatu.

Čtěte také

Pro režim prezidenta Asada to patrně bude zdatný pomocník, avšak Rusko jeho nasazením sleduje i jiné cíle. Předně, válka vždy znamená vítanou příležitost vyzkoušet si nové zbraně v praxi, poněvadž skutečné bojové podmínky žádné cvičiště plně nenahradí.

A poskytuje též možnost pochlubit se novým arzenálem před celým světem, neboli zahrozit na dálku všem reálným i potenciálním nepřátelům: „Pozor, když nás rozzlobíte, budeme zlí a sežehneme vás nějakým tím solncepjokem!“

Ruští vojáci ve vojenských uniformách z 2. světové války na vojenské přehlídce na Rudém náměstí v Moskvě

Za demonstraci síly ve výše uvedeném smyslu lze pak považovat i vypuštění řízených střel z lodí ruské flotily operující v Kaspickém moři, které údajně počátkem října zasáhly cíle v Sýrii.

Tedy na poměrně velkou vzdálenost a navíc z mořského plavidla, což už představuje jistý technický oříšek. Ne každý to umí. Ale teď už všichni vědí, že Putinova ruská armáda se vší pravděpodobností ano.

A i sama letka ruských strojů útočících v Sýrii na vybrané síle se kromě starších bitevníků Suchoj Su-25, které se osvědčily už za války v Afghánistánu, skládá i z moderních typů ruské produkce.

Rusko tak v Sýrii patrně opravdu provozuje též svéráznou módní přehlídku – chce světu, zejména Spojeným státům, přesvědčivě ukázat, že už není zemí, jež disponuje zastaralou vojenskou technikou z dob Sovětského svazu, ale že představuje mocnost sílící i díky schopnosti vyvíjet a vyrábět vyspělé zbraňové systémy.

Čtěte také

Otázkou samozřejmě je, do jaké míry jsou jimi vybaveny řadové jednotky ruské armády, a nakolik se tudíž jedná o záležitost zatím spíše ukázkovou.

Vladimir Putin každopádně rozehrál dosti riskantní hru, neboť Rusku hrozí dlouhodobé zabřednutí v syrském konfliktu. Ani ty nejmodernější zbraně totiž netvoří záruku, že Rusko v takové pasti neuvízne, a poté mu příliš nepomohou, aby se z ní dostalo.

Americká zkušenost z Iráku či právě ta sovětská z Afghánistánu o tom vypovídají více než výmluvně.

Snaha pohrozit světu moderními technologickými draky tak může snadno skončit i fiaskem, zvláště pokud ruská ekonomika není zrovna v dobré kondici.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio