Josef Mlejnek jr.: Mysli jako miliardář aneb Trump v českých knihkupectvích

19. prosinec 2016

Skutečnosti, že nemine den, aby člověk v médiích nenarazil na Donalda Trumpa, se nelze divit. Ovšem pokud o něj začne skoro zakopávat i v českých knihkupectvích, přece jen již čelí zvláštnímu fenoménu. Knihkupci se samozřejmě snaží Trumpova politického úspěchu obchodně, tak nějak po „trumpovsku“, využít, a těžko jim to vyčítat.

Zajímavé však je, že snad kromě knihy Vraťme Americe její velikost, vydané u příležitosti volební kampaně, nejde o nějaké aktuálně přeložené a nakvap vytištěné publikace. Donald Trump totiž figuruje jako autor či spoluautor u zhruba desítky do češtiny přeložených titulů. Nemám ambici poskytnout zde vyčerpávající přehled, ovšem třeba Trumpova kniha Umění návratu vyšla česky již v roce 1998.

Trumpovy publikace jsou však dosti monotematické – čtenáři se představuje jako člověk, jenž dovedl pohádkově zbohatnout a tváří se, že mu též poskytne návod, jak úspěšně kráčet v jeho stopách. Samy názvy některých z nich jsou velmi výmluvné: Zbohatněte jako já, Mysli jako miliardář či Myslete na velké cíle a dobře se bavte v obchodě i životě.

Kniha Mysli jako miliardář vyšla česky v roce 2005 a k pochopení Trumpova politického úspěchu vlastně postačí ocitovat pár vět z reklamní anotace:

„Tato kniha vám pomůže změnit život. Naučí vás myslet jako miliardář. I kdybyste si zapamatovali pouze 10 % z moudra napsaného na stránkách této knihy, máte stále velkou šanci stát se milionářem. (…) Realitní magnát, autor bestsellerů a televizní hvězda Donald Trump vám ukáže, jak myslí miliardář, jaký mít přístup k penězům, ke své kariéře a k životu. (…) A až si své peníze vyděláte, poradí vám, jak je efektivně utrácet. Trump vám ukáže ty nejluxusnější věci v životě, ta nejlepší vína, golfové hole a nejkrásnější zásnubní prsteny.“

Donald Trump

Inu, americký sen ve velmi hutné koncentraci. Nevím, kolik lidí se v Americe snažilo a snaží budovat kariéru přímo dle knižních receptů Donalda Trumpa, ani kolik se takto dopracovalo k luxusním golfovým holím. Leč miliony voličů v něm nesporně vidí naději na zlepšení vlastní ekonomické situace. Věří, že když bude řídit Ameriku jako firmu, povede se jim lépe, byť ani mezi milionáře zrovna nepovýší. Příčiny Trumpova sukcesu v politice tudíž dosti připomínají zdejší úspěch Andreje Babiše.

Ale podobně jako rozdělil Ameriku na dva tábory, Trump už dlouho dělí i české čtenáře. Například jedna z uživatelek webu Databazeknih.cz již v březnu 2013 napsala: „Chtěla bych být jednou taky taková (zatím se to postupně učím),“ a knihu Mysli jako miliardář ocenila pěti hvězdičkami. Jiná ji v srpnu 2014 ohodnotila výrazem „odpad“ a dodala: „Miliardář radši být ani nechci. (…) Jasně, pan Trump má miliardy, ale mít povahu jako on, tak bych si sama sebe nevážila.“

Spor o Trumpa je tudíž evidentně sporem hodnotovým, v němž jde o samotný přístup k životu. Lze tedy očekávat, že Donald Trump bude nadále rozdělovat, a to nejen Ameriku.

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio