Josef Mlejnek jr.: Kdo za koho mluví?

29. listopad 2014

Miloš Zeman se ve sporech s vládou či se svými kritiky často hájí silou svého přímého mandátu. A tento argument s velkou oblibou používají i jeho příznivci. Zejména předseda Strany práv občanů senátor Jan Veleba neopomene skoro při žádném veřejném vystoupení zdůraznit, že Miloš Zeman byl zvolen hlasy dvou milionů a sedmi set tisíc občanů.

V podtextu cítíme snahu o svéráznou argumentační neprůstřelnost: prezidentovy výroky vyjadřují hlas lidu a ten, jak známo, je hlasem Božím.

Uvedená konstrukce samozřejmě stojí na mylných předpokladech, vždyť Miloš Zeman přece jen asi není okultním médiem mimosmyslově vnímajícím a ventilujícím aktuální stav veřejného mínění. A jak si lze ověřit v Bibli, hlas Boží je zpravidla spíše hlasem volajícího na poušti.

Čtěte také

Původ fráze „hlas lidu hlas Boží“ není zcela jasný, ale připisuje se též mnichovi a filozofovi Alkuinovi z Yorku, učiteli a rádci Karla Velikého. Alkuin však prvnímu středověkému římskému císaři v roce 798 v dopise napsal: „Nenaslouchejte těm, kdož tvrdí, že hlas lidu je hlasem Božím; vždyť zběsilost davu je vždy velmi blízka šílenství.“ Alkuin se tudíž již kriticky vymezoval vůči asi dávno rozšířené poučce, kterou se dodnes ohání kdekdo, byť je očividně nesmyslná a potenciálně nebezpečná.

Teologii a politickou filozofii bychom tedy měli, zbývá ještě údajnou mimořádnou sílu prezidentského mandátu probrat z hlediska matematického a ústavně-právního.

Miloš Zeman obdržel ve druhém kole prezidentské volby 2 717 405 hlasů. Sečteme-li hlasy pro ČSSD, ANO a KDU-ČSL, tedy strany vládní koalice, z posledních parlamentních voleb, dostaneme číslo 2 281 039. Což je zhruba stejně. Ale v parlamentních volbách kandidovalo celkem 24 subjektů, ve druhém kole prezidentských voleb pouze dva.

Prezident republiky Miloš Zeman v Hovorech z Lán

V prvním kole boje o Hrad soupeřilo devět kandidátů a Miloš Zeman, v početnější konkurenci, zde získal jen 1 245 848 hlasů. Pro srovnání, ČSSD obdržela v parlamentních volbách něco přes milion hlasů, Strana práv občanů ZEMANOVCI pak 75 113.

Kdo je tedy aktuálně oprávněnějším mluvčím lidu? Vláda, nebo prezident? Nikdo z nich, neboť o pravomocech ústavních institucí by měla rozhodovat ústava. Skoro tři miliony hlasů pro Miloše Zemana z hlediska ústavy znamenají pouze to, že byl řádně zvolen. Nic víc. Parlament byl totiž též řádně zvolen v přímých volbách a následně se na základě volebního výsledku řádně ustavila vláda.

Čtěte také

Dle ústavy je prezident neodpovědný. Za jeho akty, vyžadující kontrasignaci, a těch je v balíčku prezidentských pravomocí většina, zodpovídá právě vláda. Včetně zahraniční politiky. A podle toho by se prezident měl chovat, nikoliv šermovat pochybnou matematikou. Bohužel, pseudomysteriózní legitimita přímé prezidentské volby dokáže ve prospěch prezidenta zázračně ohnout nejeden ústavní paragraf.

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio