Josef Mlejnek jr.: Hradečtí Lvi v azbuce

16. březen 2010

Pro znalce historie není žádným tajemstvím, že věci příští přicházejí zpravidla nepozorovány zadními vrátky, zatímco události, na které mířila či které přímo vytvářela světla dobových reflektorů, se s odstupem času ukáží jako banální a nepodstatné. Odhalit ona zadní vrátka v dálavách minulosti není zas tak těžké, daleko těžší ba takřka nemožné je to v přítomnosti.

Lovcům znamení budoucích časů proto často nezbývá nic jiného, než střílet naslepo, poněvadž věšteckou vášeň jinak ukojiti nelze. A poněvadž něco podobného občas popadne i mne, musím nyní vypálit: zprávou letošního jara je informace o chystaném vstupu Hradce Králové do Kontinentální hokejové ligy.

Zástupci Hradce podepsali v březnu předběžnou smlouvu s představiteli KHL, která deklaruje oficiální zájem východočeského klubu startovat v soutěži v sezoně 2010/2011. Hradecký klub nyní hraje až druhou nejvyšší českou soutěž, a bude muset sehnat movité sponzory, poněvadž účast v lize, probíhající na území bývalého Sovětského svazu, hlavně v Rusku, je velmi drahá – hradečtí prý musejí někde splašit částku okolo patnácti milionů eur. Ovšem zdá se, že nejde o žádnou utopii, ale o reálný plán, zvláště když by do rozpočtu výrazně přispěl hlavní sponzor KHL, ruský plynárenský gigant Gazprom.

Zajímavé je, že zpráva nevyvolala nijak bouřlivý ohlas. Reservovanost hokejových fanoušků lze pochopit: po olympijském výprasku české reprezentace nemají na svou milovanou hru náladu. A už vůbec nemají náladu na ruskou Kontinentální hokejovou ligu, neboť hlavní česká hvězda Jaromír Jágr, dokončující – za peníze ruských ropných šejků – svou aktivní kariéru v sibiřském Avangardu Omsk v KHL, se na olympiádě taktéž kdovíjak nepředvedla. Respektive, přes občasné záblesky, předvedla, že má nejlepší hokejová léta dávno za sebou, byť to fanoušci ani reprezentační trenér zatvrzele nechtějí pochopit.

Ovšem proč vůbec celý plán vznikl? Kontinentální hokejovou ligu hrají kromě týmů z Moskvy, Petrohradu a z „černým zlatem“ oplývajících sibiřských měst i celky z běloruského Minsku (za podpory Alexandra Lukašenka), lotyšské Rigy a kazašské Astany. Co má v této společnosti pohledávat Hradec Králové? Pokud by šlo pouze o ekonomickou výhodnost, určitě by se vyrojilo mnohem více zájemců, asi i atraktivnějších, a Hradec by smutně ostrouhal. Ne, hlavním hybatelem je snaha vedení KHL, v jejímž čele stojí šéf Gazpromu a bývalý důstojník KGB Alexandr Medvěděv, o expanzi. Česká republika je navzdory aktuálním neúspěchům stále hokejovou velmocí, a ruští výboři zde rozhazují sítě již několik let. Nejprve se v této souvislosti hovořilo o největším ruském městě ve střední Evropě, o Karlových Varech, nakonec má největší šance právě Hradec.

Rozšíření Kontinentální hokejové ligy na západ je takřka ruským státním zájmem, a její vedení jednalo i ve Švédsku, Německu či Švýcarsku. Tím spíše se ale nabízí otázka: proč jsou zticha naši mediální bojovníci proti ruskému vlivu? Ti spustí povyk, když Václav Klaus vydá v Rusku za peníze Lukoilu svou knihu o globálním oteplování nebo když se údajně sejde s Vladimirem Putinem Jiří Paroubek. Hradecká radnice je však v rukou ODS, a plánovaný vstup města do ruské KHL se tak možná nehodí do rozšířeného a velmi pohodlného schématu, že ti takzvaně „zlí“, Paroubek, Šlouf či Klaus, nebezpečně flirtují s Ruskem, zatímco představitelé ODS či jiných stran pravého středu mají, při všech velkých výhradách, jež na ně lze vztáhnout, jedno velké plus: jasnou prozápadní orientaci.

Hradecký případ, ať už to s účastí hradeckých Lvů v KHL dopadne jakkoli, však ukazuje, že téma ruského vlivu, jeho zdejších napomahačů i jeho možných důsledků je složitější a zdaleka ne tak politicky „černobílé“, jak si mnozí myslí.

Autor je politolog

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio