Josef Knap: Bez poslední kapitoly. Projděte se vzpomínkami na český venkov i komunistický lágr

1. leden 2021

Spisovatel Josef Knap se v knize Bez poslední kapitoly vydává do krajiny svého dětství: na venkov v okolí Jičína. Spolu s ním můžeme vzpomínat na jeho dětství, dospívání i život mezi významnými českými umělci, jako byl třeba Fráňa Šrámek. Čte Josef Somr.

Josef Knap (1900–1973) se narodil a vyrůstal nedaleko Jičína, konkrétně ve vesnici Podůlší, v prosté venkovské rodině.

Čte: Josef Somr
Připravila: Sabina Langerová
Dramaturgie: Jiří Vondráček
Režie: Ivan Chrz
Premiéra v roce 1998

Byl nadaným studentem, a tak po dokončení gymnázia nastoupil na Filosofickou fakultu UK, kde jeho hlavním oborem byla moderní literatura. V období mezi válkami hojně cestoval, navštívil například Norsko, Švédsko, Itálii, Francii a další. Profesně byl dlouhá léta spojen s Národním muzeem, konkrétně jeho divadelním oddělením.

Těžší doba nastala v 50. letech 20. století. Knap, jakožto autor píšící nábožensky laděnou literaturu, se dostal mezi katolické intelektuály, kteří byli oběťmi politických procesů.

Čtěte také

Dostal trest jedenácti let vězení, byl ale propuštěn dříve kvůli zdravotním problémům. Díky uvolnění v 60. letech byl nakonec soudně rehabilitován. Pracoval potom jako stavební dělník, než získal zaměstnání v Památníku národního písemnictví.

Knap byl nejen prozaik, ale také básník, literární kritik a jeden z hlavních představitelů literárního směru zvaného ruralismus. Tématem jeho děl tak bylo především venkovské prostředí, vztah města a vesnice, postoj lidí k půdě a třeba také vliv kapitalizace a industrializace na život na vsi.

I v knize Bez poslední kapitoly takové prvky najdeme.

autor: Barbora Petrovická
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.