Josef Kašpar: Nová italská vláda

28. únor 2014

Vládní krize tentokrát v Itálii trvala jen 10 dní. Nový kabinet, předsedaný starostou Florencie Matteem Renzim získal důvěru v obou komorách parlamentu. Mimo toho, že premiérovi je 39 let, nová vláda přináší i další rekordy: průměrný věk 16 ministrů je 46 let, a polovina ministrů jsou ženy. V tomto se tedy Itálie trochu začíná podobat severským zemím.

Renzi se ve svém programovém prohlášení pokusil vysvětlit důvody pádu vlády Enrica Letty, která se přitom opírala o podporu stejných stran jako vláda nová. „Enrico Letta vykonal velmi záslužnou práci, ale akce jeho vlády postupně uvízla na mělčině a současná situace země si vyžaduje šok, úplný obrat. Zdá se, že krize v Evropě končí a my musíme situaci za každou cenu oživit. Je k tomu zapotřebí nová energie a především rychlé zákroky. A proto se naše Demokratická strana rozhodla k tomuto obratu. Jsem si vědom, že pro mě je to obrovské riziko a pokud se reformy nepodaří, bude to jen moje chyba. Nebudu také hledat omluvy“, řekl před parlamentem Renzi.

Nový premiér má před sebou velmi ambiciózní program – chce prosadit změnu volebního zákona, zrušení okresů, změnit funkci senátu, který by se měl podobat německému Bundesratu. Chce také, a to bude patrně nejtvrdší oříšek, otřást strnulou italskou byrokracií. Jinými slovy podkopat zakořeněnou moc vysokých ministerských úředníků, kteří na rozdíl od ministrů mají definitivu a nakonec jsou schopni jim diktovat co je možné a co není. A myslí také na hlubokou reformu soudnictví. Berlusconiho strana zůstala v opozici, ale prohlásila, že pokud se týká reforem, je ochotna spolupracovat a zákony schválit.

Větší nebezpečí číhá pro Renziho v řadách vlastní Demokratické strany: levé křídlo jen s velkým obtížemi akceptovalo defenestraci Enrica Letty a vidí spolupráci Berlusconiho na ústavních reformách téměř jako zradu. „Renziho vládě jsme důvěru odhlasovali, ale pokud se týká konkrétních opatření, budeme návrhy hodnotit případ od případu“, prohlásil v parlamentu otevřeně jeden z hlavních představitelů levého křídla Stefano Fassina. Renzi je si toho vědom, ale je přesvědčen, že pokud se podaří prosadit první dvě – tři reformy, situace bude snadnější a vláda zůstane u kormidla až do řádných voleb v roce 2018.

Ve prospěch mladého premiéra hovoří velká únava obyvatelstva, které už nesnáší nekonečné polemiky politiků a v podstatě doufá, že se Renzimu podaří to, co sliboval Berlusconi a nikdy neudělal či nebyl schopen udělat: zmodernizovat zemi, která stále více ztrácí kontakt se světovou i evropskou špičkou. Renzi, tak jako kdysi Berlusconi, je výborný řečník, má vtip a v parlamentu dokázal hovořit spatra o celé řadě problémů téměř jeden a půl hodiny. Pochybnosti komentátoři vyjadřují spíše o schopnostech početných mladých ministrů. Nicméně zárukou vůči Bruselu a mezinárodním finančním trhům je nový ministr financí Carlo Padoan, vysoký funkcionář OECD.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio