Josef Kašpar: Nová éra Vatikánu

14. březen 2013

Ve Vatikánu začala nová éra. Den po zvolení nového papeže je možné poznamenat, kúrie, která ovládala během posledních 15 let správu katolické církve, byla poražena. Velký favorit konkláve, milánský arcibiskup Angelo Scola neuspěl, protože většina kardinálů nakonec hledala někoho vzdáleného od evropského centra katolické moci.

Neuspěli ani kandidáti z USA, ale to nepřekvapuje. Jakémukoliv papeži by se, i když třeba neoprávněně, vyčítala blízkost Washingtonu. Někteří komentátoři poznamenávají, že k volbě Františka přispěla i skutečnost, že katolická církev každý měsíc ztrácí v Latinské Americe jistý počet věřících. Tedy do jisté míry se pokusila zopakovat to, co učinila v roce 1978 s krakovským arcibiskupem Karolem Wojtylou.

Není pochyb o tom, že nový papež František, nikoliv František první, protože až jeho eventuální nástupce se bude jmenovat František druhý, si získal okamžitě srdce celé Itálie. Nikoliv proto, že jeho rodina pochází ze zapadlé vesnice v severoitalském Piemontu, ale protože hodně připomíná papeže Jana XXIII., kterému zde ještě po 60 letech říkají „il papa buono“ – hodný papež, který přišel po hierarchickém a nepřístupném Piovi XII. A bývalý arcibiskup z Buenos Aires se snaží tento dojem potvrdit. Dnes dopoledne sám zaplatil za svůj pobyt v církevní ubytovně v centru Říma („abych dal dobrý příklad“ řekl).

Osobně zatelefonoval jedné římské rodině, kterou navštěvoval během svých pobytů v Římě. Chce dát najevo, že okázalost nebude symbolem jeho pontifikátu a že se bude věnovat sociálním problémům věřících více než jeho předchůdce. On sám se ve svém projevu neoznačil za papeže, ale za římského vikáře Krista, a to také nebude náhoda.

Je o něm známo, že nemá rád intriky a je velmi houževnatý, což u jezuity nepřekvapí. Podle osobnosti, kterou bude jmenovat do funkce státního tajemníka, bude možno usoudit, s jakým odhodláním chce provádět nezbytné radikální reformy, na kterých ztroskotal Benedikt XVI. Nový pontifikát bude zahájen příští úterý v 9,30 dopoledne slavnostní mší na prostranství před Bazilikou Sv. Petra.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.