Josef Kašpar: Italský parlament zvolil staronového prezidenta

22. duben 2013

V pondělí v 17 hodin se sešli na společném zasedání obě komory italského parlamentu, před nimiž nový prezident Giorgio Napolitano složil přísahu. Bylo by lépe říci staronový, protože 87letý Napolitano nakonec ustoupil naléhavým prosbám téměř všech politických stran a přijal druhý mandát a vyprostil je ze slepé uličky, do které se vlastní vinou dostaly.

Při hlasování Napolitano získal 75% hlasů – proti němu se vyslovili jen poslanci a senátoři populistického hnutí „5stelle“, kteří se snažili prosadit vlastního kandidáta a nejsou ochotni k dohodě s žádnou jinou politickou stranou, protože je všechny považují za zkorumpované. Předchozích 5 hlasování skončilo neúspěšně. Hlavním důvodem je hluboký rozkol v řadách Demokratické strany po únorových parlamentních volbách, do kterých šla jako velký favorit. V poslanecké sněmovně sice získala většinu, ale pro utvoření vlády je zapotřebí i většina v senátu a tam Demokraté potřebují spojence.

„5stelle“ odmítá koalici s jakoukoliv jinou politickou stranou, protože chce od základu přeorat celý italský politický i hospodářský systém. Zůstává tedy dohoda s tradičním nepřítelem – Berlusconim. Část Demokratů se domnívala, že je nutný realismus, země prožívá obrovskou hospodářskou krizi a potřebuje vládu. Je tedy třeba se dohodnout na několika málo naléhavých opatřeních, přijmout nabídku magnáta na vytvoření společné vlády a pak třeba za rok, po schválení nového volebního zákona, jít znovu k urnám.

Levé křídlo ale tento přístup odmítá, protože pro něj je Berlusconi původcem veškerého zla v zemi a proto jakákoliv dohoda s ním je nemožná. Je tedy nutno se za každou cenu pokusit o dohodu s populisty z „5stelle, i když oni stále říkají ne“. Tento rozpor se pak projevil při tajném hlasování – právě poslanci a senátoři Demokratů torpedovali kandidáty předložené vlastní stranou – jednou proto, že byl příliš ochoten se s magnátem dohodnout, po druhé, když to byl bývalý premiér Romano Prodi z opačných důvodů. Situace obratně využil Berlusconi, který navrhl, aby Napolitano zůstal ve funkci a zesměšněným Demokratům nezbylo nic jiného než souhlasit.

Napolitano, dříve než novou kandidaturu přijal, si položil podmínku: politické strany odloží svá vzájemná veta a vytvoří novou koaliční vládu. Takže Berlusconi nakonec dosáhl svého: na podzim loňského roku byl považován za politickou mrtvolu. Dnes, díky demagogii hnutí „5stelle“ a rozkolu v Demokratické straně je to opět on, kdo dobyl centrální pozici na italské politické scéně. Otázka jen je, zda politikové, kteří na sebe za posledních 15 let neustále útočili, budou v zájmu země schopni nalézt půdu pro kompromis.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.