Josef Kašpar: Italská politika učinila další pokus jak vyjít ze slepé uličky

25. duben 2013

Znovuzvolený 88letý prezident Giorgio Napolitano pověřil 47letého Enrica Lettu ustavením koaliční vlády, do které by měli vstoupit představitelé stran, které na sebe během posledních 20 let neustále útočily: Demokratické strany a Berlusconiho „Lidu svobod“, za doprovodu Montiho Občanského hnutí.

Enrico Letta je náměstkem tajemníka Demokratické strany, která byla do koalice doslova dotlačena prezidentem republiky Napolitanem. Volby skončily patovou situací a k vytvoření stabilní většiny je nutné ustavit koalici. Demokraté se po několik týdnů snažili dohodnout s populistickým hnutím „5stelle“ bývalého komika Beppe Grilla, výsledkem byly jen urážky a zásadní odmítnutí.

Naopak Berlusconi neustále nabízel dohodu, v zájmu země prožívající nejhorší hospodářskou krizi od roku 1945. Tajemník Demokratické strany Pierluigi Bersani to ale odmítal. Vedla ho k tomu nejen nedůvěra k magnátovi, ale i tlak členů i většiny vedení strany.

Ta je ale uvnitř velmi rozháraná a to se projevilo při volbách prezidenta republiky, při nichž oba kandidáti Demokratů, včetně bývalého premiéra Romana Prodiho, byli při hlasování torpedováni právě poslanci a senátory Demokratické strany. Hrozila velká institucionální krize a Berlusconi obratně požádal prezidenta Napolitana, aby souhlasil s tím, že bude kandidovat podruhé do funkce hlavy státu.

Demokratům nezbylo nic jiného než se připojit a při hlasování Napolitano obdržel 75 % hlasů. Předtím si ale položil podmínku: přijmu kandidaturu, pokud strany odloží své spory a v zájmu země vytvoří koaliční vládu, která realizuje naléhavá hospodářská opatření a změní volební zákon.

Berlusconi s nadšením přijal a Demokratům nakonec nezbylo než souhlasit, i když straně hrozí rozkol. Prezident pověřil mladého Demokrata Lettu ustavením koaliční vlády, která podle jeho vlastních slov musí „čelit mimořádné situaci, kdy prožíváme obrovskou krizi, nezaměstnanost roste a továrny zavírají“.

Chce také realizovat některé ústavní změny – snížit počet poslanců, změnit funkci senátu a moralizovat veřejný život. Dodal ale, že nechce ustavit vládu za každou cenu. Byla to jasná reakce na první požadavky Berlusconiho strany, která by chtěla do vlády prosadit některé osobnosti, které byly členem Berlusconiho vlády, která musela rezignovat na podzim roku 2011.

Letta doufá, že i prezident Napolitano mu pomůže odolávat útokům Berlusconiho, který je opět v sedle. Na podzim loňského roku byl považován za politickou mrtvolu a dnes se jeho lidé vrací do vlády. Je to jeho další hazard: rozpory a chyby Demokratů, tak jako demagogie populistického hnutí „5stelle“ vedly k tomu, že průzkumy veřejného mínění staví jeho stranu na první místo.

Designovaného premiéra tedy čeká obtížný úkol: odolat jak přehnaným požadavkům Berlusconiho, tak opozici ve vlastní straně, která považuje koaliční dohodu za hru s ďáblem. Během maximálně dvou dní bude jasné, zda jeho snaha bude úspěšná. V opačném případě, by se hrozba nových voleb opět přiblížila.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio