Josef Kašpar: Berlusconi znovu zakládá stranu Forza Italia

18. listopad 2013

Turínský deník La Stampa označil trefně sobotní rozchod Silvia Berlusconiho s tajemníkem jeho strany Angelinem Alfanem za „otcovraždu bez krveprolití“.

V rozporu s očekáváním mnohých komentátorů i politiků Berlusconi ve svém 90minutovém projevu vyjádřil hluboké zklamání nad tím, že Alfano a celá řada dalších politiků nevstoupili do jeho staronové strany Forza Itália, se kterou v roce 1994 vytáhl na politické kolbiště.

Okrajově poznamenávám, že v České republice název strany překládají jako „Vzhůru Itálie“, ale ve skutečnosti se jedná o staré fotbalové povzbuzování „Itálie do toho“, čemuž na Apeninském poloostrově rozumí naprosto každý.

Berlusconi ale dodal, že odštěpenci, kteří si zakládají stranu „Nový pravý střed“ budou nakonec spojencem jeho strany, a proto je třeba se vyhnout příliš ostrým útokům proti nim, protože to by mohlo pak eventuální předvolební dohody jen ztížit.

V podání Berlusconiho důvodem rozchodu byly jen hluboké osobní neshody, ale každý ví, že tomu tak není. Po nerozhodném výsledku únorových voleb se utvoření velké koalice mezi vítěznou Demokratickou stranou a Berlusconiho „Lidem svobod“ stalo jediným řešením, o které magnát sám usiloval. Umožňovalo mu to vyhnout se politické izolaci.

Vše se změnilo koncem července, když Nejvyšší soud definitivně potvrdil rozsudek týkající se Berlusconiho daňového podvodu, a s tím nevyhnutelně spojenou ztrátou senátorského křesla pro magnáta. O ní definitivně rozhodne senát 27. listopadu a koaliční Demokratická strana již od počátku prohlásila, že bude hlasovat proti magnátovi, protože jedna věc jsou osobní problémy a něco jiného je osud vlády a celé země v obtížné situaci, v níž se nachází.

Berlusconi naopak tvrdí, že „není možné zasedat u společného stolu s někým, kdo chce politicky popravit šéfa druhé strany“. A v tomto bodě se s Alfanem (ministrem vnitra) a dalšími 4 ministry, 27 poslanci a 30 senátory rozešel. Ti budou pokračovat ve snahách magnáta nějak zachránit, ale nejsou proto ochotni vládu potopit.

„Itálie prožívá nejhorší krizi od roku 1945 a nemůže si dovolit další předvolební kampaň, která by možná zase nepřinesla žádné rozhodnutí, anebo by naopak mohla celou zemi svěřit úplně levici, a to by pro Berlusconiho bylo ještě horší,“ řekl ministr dopravy Maurizio Lupi, který je na straně Alfana.

Za Berlusconim naopak stojí tzv. jestřábi, kteří koalici s levicí nikdy nestrávili a chtějí, aby Berlusconi vládu potopil. Jenže Berlusconi je realista a ví, že po odchodu části poslanců a senátorů nebude dost silný k tomu, aby vládu torpedoval. Bude se tedy věnovat jejímu každodennímu ostřelování, což během času způsobí hlavně problémy Demokratům a jejich premiérovi Enricovi Lettovi. Protože v očích veřejnosti nepopulární opatření budou prosazovat právě oni, protože jak řekl v sobotu magnát „přesně jako bývalý premiér Monti, poskakují podle toho, jak jim to v Berlíně Merkelová přikáže“.

Zda se to Berlusconimu podaří, se ukáže ve volbách do Evropského parlamentu na jaře 2014. Do té doby by Lettova vláda měla vydržet.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio