Josef Kašpar: Berlusconi odsouzen

7. březen 2013

Soudní trable bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho nekončí. Milánský soud ho dnes dopoledne odsoudil v první instanci k jednomu roku odnětí svobody za trestný čin, jehož se měl dopustit v roce 2005.

V té době se chystala privatizace velkého finančního ústavu Banca Nazionale del Lavoro. O tuto banku měla zájem pojišťovací společnost Unipol, která měla již od svého založení úzké spojení s italskou levicí. A v okamžiku, kdy se zdálo, že banku skutečně Unipol získá, tehdejší tajemník Demokratické strany která se tenkrát jmenovala Demokratická strana levice, Piero Fassino zavolal šéfovi pojišťovny a měl údajně nadšeně zvolat: A tak máme banku.

Operace se nezdařila, protože banku nakonec získala francouzská BNP Paribas. Nicméně soud telefonát odposlechl a záznam telefonátu se dostal do rukou Silvia Berlusconiho a jeho bratra Paola, který je vydavatelem deníku Il Giornale. Telefonát byl kryt vyšetřovacím tajemstvím a soud z něj ani nepořídil písemný zápis. Berlusconi osobám, které mu tento dar přinesly, zaplatil slušnou částku a text telefonátu se s palcovými titulky objevil v deníku a samozřejmě způsobil Fassinovi a celé Demokratické straně velké rozpaky.

Silvio Berlusconi a jeho bratr byli obžalování z nezákonného zveřejňování soudních odposlechů a za to, že pachatelům zaplatili. Soud mimo to rozhodl, že poškozenému Fassinovi Berlusconi má zaplatit 80 000 eur odškodného. Je ale jasné, že magnát do věznice nepůjde. Jeho advokáti se odvolají, trestný čin bude promlčen v září tohoto roku a do té doby odvolací soud určitě nerozhodne.

To ale samozřejmě znamená, že magnátova pověst bude poškozena a věc nadále ztíží jeho snahu mít nadále silnou roli na italské politické scéně. Nehledě na to, že magnáta čeká v březnu mnohem nebezpečnější rozsudek týkající se pohlavního zneužití nezletilé marocké tanečnice Maghrubové. Státní zástupce již při své obžalobě prohlásil, že v Berlusconiho vile v Arcore se provozovala prostituce.

Berlusconi samozřejmě proti výroku soudu protestoval a prohlásil, že se jedná o nepřípustné pronásledování jeho osoby a jeho advokát Alessandro Longo dodal, že „v Miláně je prostě nemožné dosáhnout pozitivní rozsudek pro Berlusconiho“.

Mimo to je jasné, že při obtížném vyjednávání o nové vládě tento rozsudek jen přispěje k izolaci italské pravice.

autor: Josef Kašpar
Spustit audio