Josef Hlávka. Kapitalistický lidumil, který se nehodil do učebnic

Životní příběh řadí Josefa Hlávku mezi největší osobnosti naší historie. Přesto toho o něm víme trestuhodně málo. Napsala Zuzana Ptáčková.

Dnešním oslavencem je stavitel a architekt pocházející z české vísky, jehož strmá kariéra odstartovala ve vídeňském prostředí. Už ve třiceti letech neměl Josef Hlávka ve svém oboru konkurenci. Měl v malíčku nejen teoretickou výbavu získanou na prestižní vídeňské škole, ale také praxi coby zednický tovaryš na několika vídeňských staveništích. Jeho jméno se stalo zárukou kvality a serióznosti.

Největší český mecenáš svůj majetek rozdal

Vojtěch Hynais (1854–1925). Podobizna Josefa Hlávky, 1894, Národní galerie v Praze

Úspěšný podnikatel a svého času nejbohatší Čech dosáhl svého postavení a obrovského jmění čistými prostředky, vlastními schopnostmi a pílí. Veškerý majetek nakonec vlastenec a největší český mecenáš rozdal.

Přesto se „bohatý buržoust“ nehodil do socialistických učebnic dějepisu. Kapitalistický lidumil! Kdo to kdy slyšel! A tak tato jedinečná osobnost vrcholného obrození z našich dějin záměrně téměř zmizela. Přitom mravní apely jeho osobního příběhu jsou nadčasové a mohou být inspirativní i dnes.

Dalším hrdinou Příběhů z kalendáře bude legendární herec. Stačí říct doktor Štrosmajer.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související