Josef Brož: „Svatba pro všechny“ prošla francouzským parlamentem

24. duben 2013

Chvíli to v ulicích vypadalo jako občanská válka. A to nikoliv pouze včera. Návrh uzákonit sňatky osobám stejného pohlaví, včetně možnosti adoptovat děti, vyvolal (staro) nové politické aliance, ale i vlnu násilí.

Vypukla ve Francii konzervativní revoluce? Nic takového. Proces, jimž tato země, prochází – pouze narazil na část konzervativní populace, která byla tentokrát slyšet více než obvykle. Francouzské Národní shromáždění přijalo včera zákon, o němž se mluví jako o „svatbě pro všechny“ počtem 331 hlasu pro – proti bylo 225 – pouze 10 poslanců se zdrželo.

Někteří se v rozrušení spletli: Henri Guaino, bývalý ghost writer prezidenta Sarkozyho omylem zmáčkl špatné tlačítko. „Viděli jste ten bordel, co tu byl? Viděli jste vůbec někdy takový bordel v parlamentu?” opakoval poslanec Svazu pro lidové hnutí (UMP). Jiní přijali zákon téměr v duchu Francouzské revoluce: „Tento den zůstane velkým datem rovnosti. Francie si zvolila cestu bratrství, nikoliv intolerance,“ napsal generální sekretář Socialistické strany Harlem Désir.

Samotný výsledek není překvapivý, levice má v parlamentu drtivou většinu, pozoruhodný je ale odpor, který návrh, s nímž šel François Hollande do prezidentských voleb loňského roku, vůbec vyvolal.

U pravice se to dalo očekávat, ale zejména u náboženských organizací: katolické církve, muslimské komunity i některých židovských organizací, to bylo nové. Jejich „hlásnou troubou“ se stala excentrická aktivistka Frigide Barjotová, jež o sobě mluví jako o „Ježíšově mluvčí“.

Zákon, jejž předkládála ministryně spravedlnosti Christiane Taubirová před půlrokem k diskusi, se stal předmětem tvrdých střetů. A to nejen slovních. Velmi dojemně se tu opět sešla sarkozyovská pravice s populistickou Národní frontou, a socialisté s komunisty.

Ještě včera se část rozlícených odpůrců pokusila volbu narušit bučením a křikem. Předseda parlamentu Claude Bartolone narušitele nechal vyvést slovy, v nichž bylo jen málo laskavosti: „Vyvěďte ty pomatence, zůstanou tu pouze přátelé demokracie.”

Venku létala vejce, lahve, dlažební kostky, vzduchem se šířil omamný slzný plyn, policejní komisař pařížského zásahu omdlel. Bitky odpůrců probíhaly několik hodin u Národního shromáždění, zatímco jinde bylo možné spatřit stoupence, kteří se naopak objímali a manifestačně líbali.

Nebyl to včera obyčejný den: Francie se stala 9. evropskou a 14. zemí celosvětově, která takový zákon schválila. Pokud se nevysloví negativně ústavní rada, k níž část pravicových poslanců podala stížnost, vstoupí zákon v platnost v polovině května a možnost k prvním sňatkům osob stejného pohlaví nastane již v červnu.

Sňatky prošly, socialistům ale i nadále zůstává úkol těžší, ba nejtězší: zvrátit křivku nezaměstnosti a hospodářského růstu.

autor: Josef Brož
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.