Josef Brož: Starý vlčák IBK novým prezidentem Mali

13. srpen 2013

Stalo se, co se mělo stát. Ibrahim Boubacar Keïta, osmašedesátiletý kandidát, řečený IBK, zvítězil ve 2. kole prezidentských voleb v západoafrickém Mali - s velkou převahou. A to navzdory průtrži mraků, jež oznamují v tomto čase počátek dlouhých dešťů, jež přeci jenom narušily částečně průběh voleb.

Šéf pozorovací mise Evropské unie Louis Michel, který dozíral osobně na několika místech v hlavním městě Bamako, je navýsost spokojen. Zbytky francouzských vojáků si již mohou, zdá se, v klidu balit své saky paky.

Mnozí viděli už vítězství IBK zpečetěné po 1. kole. Zatímco ale jeho odpůrci, zejména ze strany třiašedesátiletého protikandidáta Soumaïly Cissého, volali před týdnem po zpřísněné mezinárodní kontrole a revizi, blahopřál tentokrát Cissé IBK po sečtení dvou třetin hlasů – již v pondělí večer.

Definitivní čísla budou známa až koncem týdne. Účast, jež dosáhla nějakých 45 procent, značí mírný pokles oproti rekordním 53 procentům z předchozího kola. „Nemáme k hlášení nic podezřelého, ani pochybného: vše proběhlo v dobrých podmínkách a v klidné atmosféře,“ nechal se slyšet evropský dohlížitel Louis Michel.

Podobná vyjádření z jeho úst zněla již při 1. kole, v němž sice neproběhlo „vše perfektně“ na 100 procent, ale na poměry „téměř vzorně“.

Bývalý premiér a dvou násobný kandidát na prezidenta Ibrahim Boubacar Keïta byl francouzským, a potažmo evropským kandidátem.

Jeho vztahy na socialistický establishment jsou známé, a jak připomíná historik Pierre Boilley v listu Le Nouvel Observateur, IBK jako člen socialistické internacionály udržuje „velmi blízké vztahy se současnou francouzskou vládou“ - včetně prezidenta Françoise Hollanda a jeho bývalé partnerky Ségolène Royalové.

K Francii váží nového prezidenta Mali nejen vazby politické. IBK, který se narodil na jihu Mali v regionu Sikasso, ve Francii studoval – prožil tam celých 26 let svého života, a kromě studia na lyceu Janson-de-Sally, obdržel na pařížské Sorboně vysokoškolský diplom DEA z politických věd, později na univerzitě Paříž-Tolbiac také vyučoval.

Po návratu do země v roce 1986 se zapojil do rozvojových projektů na severu a později také do politiky. Byl za prezidenta Alphy Oumara Konarého poradcem, velvyslancem, ministrem zahraničních věcí a nakonec premiérem v letech 1994 až 2000.

Někteří mu vytýkají autoritářské sklony, když počátkem svého působení v premiérském křesle nechal na rok zavřít školy - jako odpověď na vlnu studentského stávkového hnutí, v roce 1997 poslal do vězení několik svých odpůrců.

O jeho politických kvalitách a diplomatické schopnosti umět „výt s vlky“, svědčí jeho dobré vztahy s armádou, ale i islámským duchovenstvem. „Jsem přesvědčeným laikem,“ prohlásil. „Ale Mali je muslimskou zemí z 80 procent. Pokud mne muslimové podporují, chcete, abych se tomu bránil? Je to moje náboženství, a jsem na to hrdý, neboť je to náboženství mého lidu.“

Po osmnácti měsících od vojenského převratu a půlroku po francouzské vojenské intervenci s názvem Serval, nastává v Mali nová fáze. Jakou roli v ní sehraje nový prezident, ukáže až čas. Jasné nyní pouze je, že do prezidentského křesla v paláci Koulouba usedne nyní na pět let starý politický vlčák, všemi zvaný IBK.

autor: Josef Brož
Spustit audio