Josef Brož: Pařížský střelec dopaden, motivy sporné

21. listopad 2013

Šílený střelec nebo také Toumi. Posledních čtyřicet osm hodin vzrušovala Paříž - a zaměstnávala policii – tajemná postava, která v uplynulých dnech vnikla ozbrojená do zpravodajské televize BFM-TV nebo levicového deníku Libération, ale i v bance Société Générale.

Obvykle se tomu v novinářském žargonu říká: faits divers (drobné zprávy), kdyby se pravidelně nedržely tyto „drobnosti“ na titulních stranách bulvárních deníků a jako hlavní televizní zpráva. Tentokrát, zdá se, i přes jméno, jež k tomu vybízí - Abdelhakim Dekhar – nejde o žádného islamistického mstitele ve jménu Božím.

Ne, zdá se, že to není ani typ útočníka z Toulouse a Montaubanu, nejde o žádného nového Mohammeda Meraha, ani Khaleda Kelkala z Lyonu, kteří splňovali takovýto profil. Jeho jméno bylo již dříve spojováno z extrémní levicí a slavným případem pařížských Bonnie & Clyde na jaře roku 1993, jinak také Florence Reyové a Andrey Mopina, jimiž opatřil tehdy zbraně, aby mohli postřílet několik policistů. Sám si poté několik let po činu odseděl celkem čtyři roky.

Motivy, jež vedly letos Toumiho k činům, jsou ještě méně jasné, než ty z roku 1993, kdy Bonnie & Clyde byli zakladateli a také jedinými členy tzv. Organizace revoluční propagandy. Abdelhakim Dekhar, narozený ve Francii, ovšem alžírského původu, byl nalezen na podzemním parkovišti předměstí Bois-Colombes včera vpodvečer, kolem 19. hodiny, pod silným vlivem sedativ. Policie to označila za pokus o sebevraždu.

Ministr vnitra Manuel Valls na improvizované noční tiskové konferenci oznámil, že byl pachatel dopaden. Nachází se nyní v nemocnici, a jeho zdravotní stav již „nebudí znepokojení“. Co znepokojení budí je ovšem jeho skutečná motivace. Zanechal totiž dva dopisy, z nichž ten první je možné považovat za jakýsi testament, druhý za směsici výkladů o stavu kapitalismu a mezinárodní politiky.

Důvody, které vedly Dekhara k ozbrojeným napadením médií, mají patrně původ v jeho přesvědčení, že právě novináři – jež označuje za „journoputes (tedy něco jako „novinářské děvky“) jsou součástí „fašistického spiknutí“ - společně s bankami s cílem zničit předměstí. Pochybnosti nad jeho psychickým stavem, o němž píší média, se v diskusích na internetu mísí s úvahami, že měl na mysli také i konflikt v Sýrii a Libyi, a že policie jeho skutečné důvody skrývá.

Média, která se objevila v posledních dnech v hlavní roli, se stala tentokrát cílem. Podobně jako v africkém Mali, kde byli před časem popraveni dva reportéři rozhlasu RFI. Zdá se, že bojiště lze dnes najít všude tam, kde bychom je dříve nečekali. Nebo jde jen o černou kroniku?

autor: Josef Brož
Spustit audio