Johnson je prvním premiérem, který prohrál svá první tři hlasování, píše The Guardian

5. září 2019

Většina světového tisku má dnes na titulní stránce fotku britského premiéra Borise Johnsona a důležitým tématem je samozřejmě včerejší dění v parlamentu Spojeného království.

Čtěte také

Britský The Guardian píše o Johnsonovi zahnaném do rohu a jeho trojí prohře. Stal se prvním premiérem, který prohrál svá první tři hlasování v parlamentu.

Johnson bojoval v kampani o křeslo předsedy konzervativní strany a zároveň křeslo premiéra se sloganem: brexit 31. října, sjednocení strany, porážka Jeremyho Corbyna a vzpružení země.

Jen o něco později mu ale se vším tím začaly problémy. Včera ze strany vyloučil 21 svých poslanců včetně například mnohonásobného ministra konzervativních vlád Philipa Hammonda nebo vnuka Winstona Churchilla Nicholase Soamese.

Je brexit bez dohody minulost?

Opozici a rebelům z konzervativní strany se pak podařilo prosadit návrh zákona, který blokuje možnost brexitu bez dohody. K Johnsonově nelibosti úspěšně prošel druhým i třetím čtením.

Čtěte také

Jak upozorňuje deník Guardian, jen 48 hodin potom, co premiér prohlašoval, že volby nechce on, ani opozice, navrhl předčasné volby v polovině října. Ani zde ale neuspěl. Johnson pak nazval labouristického předsedu Corbyna prvním lídrem opozice v historii, který odmítl předčasné volby. Ty jsou ale přeci jen pravděpodobnou variantou, jak píše deník. Corbyn totiž naznačil, že o volby stojí, jakmile bude definitivně přijatý zákon zabraňující brexitu bez dohody.

Je Johnson pokrytec?

Roli Corbyna a jeho prozatímnímu odmítnutí předčasných voleb se věnuje konzervativní deník Daily Telegraph. Píše, že byl levicový politik označen za pokrytce a premiér Johnson ho dokonce nazval zbabělcem. Prý se bojí velké prohry, kdyby národ řekl, co si přeje. Pro předčasné volby hlasovalo 298 poslanců - o 136 méně, než by bylo na dvou třetinovou většinu potřeba.

Naopak přijatý návrh zákona o blokaci brexitu bez dohody prošel a dorazil do Sněmovny lordů. Konzervativní členové britské Horní sněmovny kvůli tomu spustili obstrukce, aby jejich komorou návrh neprošel včas. Předseda konzervativních lordů ale v noci rozhodl, že ohledně brexitu bude vše rozhodnuto v pátek odpoledne.

Spustit audio

Související