John Patitucci vystoupí v pražském Jazz Docku

9. květen 2017

Kontrabasista i hráč na elektrickou basovou kytaru John Patitucci spolupracoval téměř se všemi význačnými jazzmeny posledních několika dekád.

Uveďme alespoň jména jako Herbie Hancock, Pat Metheny, Joshua Redman, Michael a Randy Brecker či MCoy Tyner. Z oblasti pop music pak je záhodno uvést osobnosti jako Sting a Joni Mitchell.

V jeho jazzovém vývoji však ústřední roli hráli dvě postavy. Tou nejzásadnější byl bezesporu klávesista Chick Corea – Patitucci byl totiž od poloviny 80. let členem hned tří Coreových bandů: the Elektrik Band, the Acoustic Band a Quartet. Tou druhou pak saxofonista Wayne Shorter, s jehož kvartetm získal Patitucci během první dekády nového tisíciletí i dvě ocenění Grammy.

Vlastní sestava Johna Patitucciho možná nejúplněji dokumentuje album Communium – Společenství, či Obec, na kterém participuje hned 18 špičkových jazzových umělců.

V určitých obdobích své hudební pouti se Patitucci soustředil zejména na akustické pojetí moderního jazzu, dokladem je kompozice Valentine, nicméně s libostí opouští kontrabas ve prospěch šestistrunné elektrické basové kytary, kterou na albu Communium výrazně doplňuje především bubeník Brian Blade a saxofonista Joe Lovano. Tak je tomu ve skladbách Misterioso a Soul Eyes.

John Patitucci přivede svůj elektrický kvartet do pražského Jazz Docku v sestavě Adam Rogers a Steve Cardenas – kytary a Nate Smith – bicí. V rámci cyklu Jazz of Four Continents/Jazz čtyř kontinentů si ho budeme moci poslechnout v pondělí 15. května.

autor: Martin Starý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.