John Kerry byl oficiálně jmenován demokratickým kandidátem na post amerického prezidenta

29. červenec 2004

"Naděje je na cestě," ujistil včera na sjezdu demokratů všechny přítomné - a především televizní diváky - John Edwards. Ve svém projevu se tento kandidát na amerického viceprezidenta a současný senátor za Severní Karolínu nevěnoval ani tak kritice současné americké vlády George Bushe.

Snažil se spíše představit jedničku demokratické strany Johna Kerryho jako silného, odhodlaného vůdce, který opět sjednotí Ameriku, zintensivní její spolupráci s ostatními zeměmi světa v rámci Severoatlantické aliance, zajistí stabilitu a bezpečnost v Iráku a tím pádem svobodu a mír v celé oblasti Blízkého Východu. Edwards ve své řeči, která byla neustále přerušována potleskem, slíbil posílení kampaně proti terorismu, důraz na boj s šířením zbraní hromadného ničení a lepší ochranu Spojených států před teroristickými útoky.

Podle průzkumů veřejného mínění je většina Američanů přesvědčena, že v oblasti národní bezpečnosti a boje proti terorismu je George Bush schopnější než jeho demokratický vyzyvatel. Možná právě proto se Edwards včera v Bostonu snažil představit Kerryho jako vietnamského veterána, který rozhodně ví, jak se cítí voják nasazený do bojové operace. Nezapomněl přitom zmínit svědectví Kerryho bývalých kolegů, kteří s ním byli ve Vietnamu, o tom, jak dnešní kandidát na prezidenta neváhal riskovat, aby svému spolubojovníkovi zachránil život.

Stranou však v projevu možného budoucího viceprezidenta pochopitelně nezůstala ani domácí politika. Jako už mnohokrát před tím mluvil Edwards i včera v Bostonu o dvou Amerikách, jejichž rozdělení podle něj způsobila Bushova negativní politika plná nenávisti: o Americe bohatých a Americe chudých, kteří v životě nedostali tolik šancí. John Kerry však má pro Ameriku pozitivní, optimistickou vizi. Pokud se nastěhuje do Bílého domu, zvýší minimální mzdu, provede reformu sociálního systému a zajistí, aby byly daňově zvýhodněny ty firmy, které ve Spojených státech zachovávají pracovní místa. A bude podle Edwardse usilovat i o větší rovnost v oblasti vzdělávání a zdravotní péče.

Podle přesně stanovené dramaturgie sjezdu demokratické strany zůstal John Kerry dosud stranou zasedání, ačkoliv do rodného Bostonu připlul obklopen svými bývalými kolegy z námořnictva už včera. Dnes večer místního času má potom sjezd demokratů vyvrcholit právě Kerryho projevem. Tento senátor za stát Massachusetts tak bude prostřednictvím přímého televizního přenosu moci oslovit největší publikum ve své dosavadní kariéře. V jeho projevu nejspíš nezazní nic převratně nového - podle agenturních zpráv se bude prezidentský kandidát soustředit na témata, jako jsou válka v Iráku, zdravotnictví, stav americké ekonomiky a boj proti terorismu. Voliče také bude jistě chtít seznámit se svým životním příběhem a zkušenostmi vietnamského veterána.

John Kerry sám podle agentury Reuters očekává, že větší vliv na jeho kampaň budou mít až podzimní televizní debaty s Georgem Bushem. Přesto nelze podceňovat dopad, který bude mít čtyřdenní sjezd demokratů na americké veřejné mínění. Průzkumy totiž naznačují, že šance obou kandidátů na post prvního muže Spojených států jsou stále velmi vyrovnané. A názor voličů tak může změnit i dnešní vystoupení Kerryho. V této souvislosti včera institut Nielsen Media Research zveřejnil statistiky, podle kterých zatím televizní přenosy z demokratického sjezdu sledovalo o 10 procent Američanů méně, než tomu bylo před čtyřmi roky. Podle některých hlasů na tom mimo jiné nese vinu rozhodnutí velkých televizních společností ABC, NBC a CBS, které přenosům z prvních tří dnů sjezdu věnovaly denně pouze hodinu vysílacího času. Vše se však může změnit dnes večer, kdy se za řečnický pult v Bostonu postaví John Kerry.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio