Jóga není jen fyzické cvičení, ale i pátrání po lidské podstatě a cesta ke spokojenosti

6. duben 2021

„Na Západě se jóga smrskla do práce s tělem, ale nemyslím, že to je špatně,“ říká v Balancu Petr Smil, lektor jógy. Už delší dobu zažíváme boom jógy, různých nových směrů, které někdy hraničí s absurditou. Podle některých je u nás praxe jógy vytržená ze svých kořenů, naroubovaná na zvrácenou ideologii krásných těl a fetiše soutěživého sebezlepšování. Jakými různými způsoby můžeme k józe přistupovat? Pracovat lze totiž nejen s tělem, ale i myslí, emocemi, vědomím i dechem.

„Jóga je pro mě pátrání po odpovědích na existenciální otázky.“ Petra Smila zajímaly od dospívání odpovědi na otázky, které ze studia západní filozofie nedostal. Našel je prý až díky praxi jógy, několikrát cestoval do Indie. Jóga totiž není jen fyzické cvičení, i když právě u nás ji nejčastěji pojímáme právě takto. Některé lidi třeba přitáhnou přísliby, že budou zažívat pocity blaženosti nebo se jim sníží stres. Když po nějakém čase začnou mít spirituální prožitky, mohou být překvapeni.

„Praxe jógy přináší nárůst spokojenosti s vlastním životem, úbytek strachu, obav a pochybností.“ Petr Smil hovoří také o tom, že pomocí jógy lze přijít do kontaktu s tím, co nás přesahuje. Někdy je těžké v praxi jógy zůstat. Prvotní nadšení, doplněné nákupem vybavení a permanentky, může vyprchat. Stejně tak se může omrzet chodit stále ke stejné lektorce či do jednoho studia. Je jich ale stále více. Lidé z toho mohou být zmateni. Jak si vybrat směr jógy a lektora?

Čtěte také

„Popravdě nevím, jak správně vybrat lektora. Asi na základě sympatií. Musíme cítit, že čas na józe pro nás byl užitečný.“ Petr Smil se nevymezuje ani proti online lekcím nebo aplikacím a doporučuje, aby si každý našel svou jógovou cestu. Sám zažil lektory, kteří mu uvolňovali svaly mlácením pěstí do stehen, nebo naopak takové, kteří ho jednou opravili, předali instrukci a pak už se konkrétní chybě nevěnovali. To už je podle tohoto přístupu na žákovi, jak si sám rady přebere.

Příští týden bude magazín Balanc opět o józe, protože to je velmi široké téma. Hovořit o ní bude z pohledu psychoterapie a psychologie Julie Lipská.

Všechny informace a celý pohled lektora Petra Smila si pusťte v záznamu pořadu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.