Jižní Korea odmění vojáky, kteří přestanou kouřit

1. červen 2016

Některé země bojují proti kouření prostřednictvím zákazů a zákonů. Jižní Korea ale vsadila na motivaci. Její ministerstvo obrany nabídlo příslušníkům jihokorejské armády řadu výhod, pokud přestanou holdovat nikotinové vášni. Píše o tom server BBC.

Jihokorejské ministerstvo obrany psychologicky spoléhá také na vzájemnou motivaci vojáků. Na dovolenou navíc se mohou těšit ty čety, jejichž všichni členové si přestanou užívat tabákových dobrodružství. Pro nejúspěšnější jednotku je připravena také finanční odměna a poskytnutí stolního tenisu pro chvíle volna.

Ministerstvo se odvolává na průzkum z roku 2015. Jeho výsledky ukázaly, že v jihokorejské armádě kouří přes čtyřicet procent dvacátníků oproti pětatřiceti procentům jejich vrstevníků v civilu. Z průzkumu také vyplynulo, že nováčci si po vstupu do armády zapalují čím dál častěji. Cílem snahy vedení bojových sil Soulu je tedy snížení počtu kuřáků do roku 2020 na třicet procent.

Jihokorejci zahájili kladně orientovanou motivační kampaň proti kouření 31. května, což je Světový den bez tabáku. Ministerstvo obrany Korejské republiky zároveň oznámilo, že poskytne bojovníkům se závislostí rozsáhlou podporu v podobě zvýšení počtu protikuřáckých klinik.

Jihokorejská vláda se snaží omezit závislost na nikotinu v celé populaci prostřednictvím různých nástrojů, včetně zákazu kouření v restauracích, barech a kavárnách. Parlament jižní části rozděleného poloostrova také s platností od roku 2015 schválil osmdesátiprocentní nárůst ceny cigaret. Nyní tedy zvolil také další cestu boje s nikotinismem. A kde jinde začít tuto válku, než v řadách ozbrojených sil, říká si asi Soul. Tolik server BBC.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.