Jíst arašídy v dětství znamená menší šanci alergie, zjistili vědci

11. leden 2017

Americký Národní institut pro alergie nově doporučuje podávat dětem buráky co nejdříve. Ořechy se malým dětem dříve nedoporučovaly buď kvůli velikosti, protože je dítě může vdechnout, nebo kvůli alergické reakci, kterou často vyvolávají.

Doporučení Institutu se opírá o britskou studii, zveřejněnou v roce 2008. Její autoři zjistili, že britské židovské děti mají sedmkrát větší šanci, že se u nich vyvine alergie na arašídy, než židovské děti v Izraeli. Tento nepoměr se nedá vysvětlit odlišnou genetickou výbavou, ale jednoduše stravovacími návyky.

Židovské děti v Izraeli totiž už od mala dostávají pochoutku s 50% obsahem arašídů, dá se přirovnat k našim křupkám. Britské děti arašídy nedostávají. Vědci souběžně sledovali děti od 4 do 11 měsíců, jedné skupině dětí arašídy podávali, druhé ne. Po pěti letech zjistili, že z dětí, které arašídy jedly, mají alergickou reakci necelá 2 procenta, děti bez zkušenosti s arašídy skoro 14 procent.


V posledním desetiletí přibývá potravinových alergií, stejně jako koncem 20. století, kdy byl ohromný nárůst alergie na pyly, roztoče a prach. Eva Vernerová

Nepromeškat okno

Eva Vernerová z Ústavu imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy by podobný přístup, s jistou dávkou opatrnosti, doporučila i českým rodičům. „Už je za námi doba, kdy jsme nasazovali spoustu potravin pozdě a potom se to takzvané imunologické okno, kdy se nejsnáze vytvoří tolerance, prošvihlo. Alergie se skutečně častěji vyvíjí tehdy, když alergeny přicházejí do kontaktu s člověkem až později,” vysvětluje imunoložka.

Pro rodiče to samozřejmě neznamená, že budou nemluvňatům dávat do jídla velké buráky. Doporučují se například piškoty s namletými burskými oříšky.

Imunologické okno začíná zřejmě mezi čtvrtým až šestým měsícem a končí kolem prvního roku dítěte. V té době by zdravé dítě už mělo mít vyzkoušené všechny druhy potravin. Je to šance, jak si z některých alergenů udělat doživotní kamarády.

Není to ale rada pro všechny. Například děti s atopickým ekzémem nebo astmatem, by rizikovější potraviny měly dostávat pod dohledem alergologa.

autoři: Radek Kříž , Michael Rozsypal , vis
Spustit audio