Jiřina Šiklová

17. duben 2008

Ve čtvrtek byla hostem Dopoledního Radiožurnálu socioložka Jiřina Šiklová. S moderátorkou Lucií Výbornou se bavily o sociálních a společenských problémech naší společnosti. Řeč přišla například na rovnost žen a mužů ve společnosti a na složení naší populace za 30 let. Jiřina Šiklová také zavzpomínala na dobu po roce 1968, kdy byla perzekvována a v 80. letech vězněna.V pátek 18. dubna bude hostem významný český egyptolog Miroslav Verner.

Socioložka Jiřina Šiklová v roce 1965 spoluzakládala katedru sociologie na filozofické fakultě, po roce 1989 iniciovala založení katedry sociální práce. Co vlastně spadá do kompetence sociologa, co se naučí studenti sociologie? "Po stránce empirické i teoretické se studenti musí naučit, jak se zkoumají problémy společnosti a jaká je jejich provázanost. Musí se také naučit statistiku - jak se to vyhodnocuje. Sociologie není dělání dotazníků nebo výzkumu veřejného mínění. Daleko důležitější je naučit se v sociologii rozebrat celou tematiku a potom nabídnout možná řešení," odpověděla socioložka Jiřina Šiklová.

Po srpnu 1968 byla Jiřina Šiklová kvůli své angažovanosti propuštěna z fakulty a pracovala jako uklízečka a také jako sociální pracovnice na geriatrickém oddělení v nemocnici. "Já jsem měla štěstí, že jsem se v Thomayerově nemocnici setkala s řadou velice vhodných lidí a neměla jsem tam špatné podmínky. Já jim poskytovala to co oni neuměli - různé přehledy či statistiky a oni byli na mě hodní. Samozřejmě, že bych byla ráda věděla, kdy to skončí - to jsem ale nevěděla," uvedla Šiklová, která byla v 80 letech také vězněna za pašování literatury. "Člověk se s tím srovnává těžko, ale já jsem se nedomnívala, že tam budu celých 10 let. Oni nakonec proces zrušili - přišly polské události a velký tlak ze zahraničí," zavzpomínala Šiklová.

Jaké jsou hlavní sociální nebo společenské problémy naší současné společnosti? "Já považuji za nejdůležitější problém to, že lidi nevědí co je jim sdělováno, že nerozumí textům, nerozumí médiím. Na školách se zatím neučí jak číst - například, že titul není obsah. Nebo jak číst třeba statistiku či grafiku," odpověděla Šiklová s tím, že kritika směřuje hlavně k učitelům. "Jestli jsme ve stádiu, kdy lidi nejsou schopni sledovat a rozumět textu delšímu než dvě stránky - to je hrozné. Pokud je to nenaučíme, tak budou v rukách těch nejjednodušších primitivních politiků," dodala Šiklová. Ke složení naší populace za 30 let řekla, že Čechů bude kolem 6 a půl milionů a zbytek budou tvořit ti, co se k nám přistěhují. "A záleží na tom jestli nám oni vnutí jejich kulturu nebo jim vnutíme tu svoji," přiblížila Jiřina Šiklová.

Záznam celého rozhovoru s Jiřinou Šiklovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio