Jiří Zlatuška (ANO): Prezidentské veto zpochybňuje koaliční smlouvu

24. květen 2016

Měly by mít nárok na školku už dvouleté děti? Jaká budoucnost čeká inkluzivní vzdělávání v Česku? A bude za 5 let povinná maturita z matematiky? To vše řeší novela školského zákona, kterou prezident vetoval.


Moc nechápu námitky proti inkluzi a lidi, kteří je vznášejí ve chvíli, kdy byl zákon přijat před více než rokem a podepsán od prezidenta. Celý ten povyk, který se vznáší kolem té kampaně, která probíhá v Blesku, tak mi přijde z racionálního hlediska zcela nepochopitelný. Chápu, že to hraje na čisté emoce, na populismus a na odbornou neinformovanost. Ale pokud tomu propadají i někteří ředitelé škol, tak by se měli zamyslet, jestli mají jako ředitelé dále působit. Jiří Zlatuška

„Svět prostě není takový, že se každý může postavit na zadní a říct, že když to nebude podle jeho ideální představy, že bude proti,“ komentuje prezidentské veto Jiří Zlatuška, předseda sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a poslanec za hnutí ANO.

Co si myslí Zlatuška o postupu Miloše Zemana? „Myslím si, že nemá pravdu – zejména s ohledem na to, že závazek poskytnout finance na vytvoření dostatečné kapacity, je prostě závazkem vládní koalice a této vlády.“

Jak dále říká, je v koaliční smlouvě uvedeno, že s využitím Evropských fondů a dotací ze státního rozpočtu budou poskytnuty obcím prostředky na vytvoření dostatečné kapacity mateřských škol a jeslí.

„To veto, tímto způsobem položené, zpochybňuje koaliční smlouvu. Myslím si, že v tomto Sdružení měst a obcí, které prezidentovi dalo podklady pro veto, nepostupovalo korektně,“ říká Zlatuška.

Inkluze

Nárok na místo ve školce od dvou let je jen jedním z témat, které v rámci novely rezonuje jak v parlamentu, tak na veřejnosti. Stejně tak inkluze, která je ve vetovaném zákoně obsažena okrajově. „Inkluze v tomto zákoně, který byl vetován, obsažena není vůbec a netýká se ho. Inkluze sama byla zavedena před jedenácti lety, takže tato výhrada, pokud vůbec by byla oprávněná a myslím si, že není, tak je silně protihumánní,“ říká Zlatuška.

„Podle informací Lidových novin jste jedním z nejvážnějších kandidátů na post předsedy rady nově vznikajícího Národního akreditačního úřadu. Je tomu tak?" ptá se Zlatušky moderátor Michael Rozsypal.

„Nemůžu to vyloučit. Jestli to psali v novinách, tak to musí být pravda,“ odpovídá Zlatuška s úsměvem. Má však vážný zájem stát se šéfem nového Národního akreditačního úřadu? „Pokud bych tu nabídku dostal, tak bych ji přijal včetně těch omezení, které to s sebou nese,“ a jak dodává, tak by rezignoval v takovém případě na své současné posty. Jak říká Zlatuška v Interview Plus, tak informace, kterou uvedly Lidové noviny, se zakládá na pravdě: „Pokud tu nabídku dostanu, tak ji přijmu i s omezeními, která tam jsou.“

Co si myslí Zlatuška o povinné maturitě z matematiky? A jaký je jeho názor k zavedení nutnosti absolvovat poslední rok předškolního vzdělávání? Více v celém Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.