Jiří Suchý

15. duben 2008

Ve středu byl hostem Dopoledního Radiožurnálu herec, textař a principál Jiří Suchý. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídali o uvedení jazzové opery Dobře placená procházka v Národním divadle, budoucnosti legendárního divadla Semafor a vůbec divadel malých forem. Jiří Suchý Radiožurnálu také prozradil, co právě připravuje. Ve čtvrtek 17. dubna bude hostem socioložka Jiřina Šiklová.

Loni měla v Národním Divadle premiéru jazzová opera Dobře placená procházka, kterou napsal Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem v roce 1965. Lucie Výborná se Jiřího Suchého zeptala, zda někdy přemýšlel, že se dostane do Národního divadla. "V roce 1968 nás oslovilo Národní divadlo, jestli pro ně nechceme něco napsat, třeba muzikál. Ale to bylo jen takové oslovení a pak to vyšumělo. Nakonec nám to 'bratrské armády' znemožnily. Tak možná, kdyby se tenkrát vyvíjela situace normálně, že bychom k tomu už tehdy dospěli," odpověděl Jiří Suchý. Přiblížil také své dojmy při premiéře v Národním divadle. "Říkal jsem si - tak tady sedával Smetana, tady dirigoval Dvořák a teď tady stojí blbec Suchý. Když to představení skončilo, lidi aplaudovali a rozsvítil se ten sál, tak to byl nezapomenutelný dojem, bylo to velmi silné pro mne," přiblížil Jiří Suchý.

Změnilo se nějak divadelní publikum za posledních 40 let? "Myslím, že publikum docela dobře vnímá, to co vnímat má, ale oproti publiku 60 let k tomu vyžaduje efektnější výpravu - prostě, aby to představení bylo takříkajíc dražší. Poněvadž ty velké muzikály, které k nám přišly po převratu, byla vlastně novinka, těch tady za minulého režimu moc nebylo. Teď to najednou ale lidi objevili. A jako v 60 letech byla divadla malých forem módním výkřikem, tak teď se tím staly ty velké muzikály. A my máme v tomto směru co dohánět," řekl Jiří Suchý, který zároveň konstatoval, že lidé přestali na komorní představení chodit. "Já bych rád, aby Semafor zůstal Semaforem, ale vizuálně, aby byl působivější. Ale duch divadla a také jeho humor a poetika, by měly zůstat takové, jaké jsou," doplnil Suchý.

Jiří Suchý prozradil, že má v současné době hodně práce, právě včera dokončil text nové písně. "Při každém psaní mám v posledních letech strach, že se tomu lidi nebudou smát. A k nám do divadla se nechodí na herecké výkony či na režijní pojednání hry, k nám se chodí lidí zasmát a poslechnout si písničky - to je naše specifikum. A jestli to nebude k smíchu, tak se se zlou potážeme. Dlužno ale říct, že zatím se smějí," dodal dnešní host.

Záznam celého rozhovoru s Jiřím Suchým si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.