Jiří Šedivý: Aktivní zálohy posunou naši armádu na úroveň aliančních partnerů

14. leden 2016

Senát schválil brannou novelu, podle které se obyvatelé Česka budou moci přihlásit dobrovolně k branné povinnosti. Jak to změní naši armádu?

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý lepší podmínky pro aktivní zálohy vítá. „Záložáci byli vždy přínosem a jsou nedílnou součástí každé armády.“

Aktivní zálohy dávají armádě možnost rychle reagovat na situaci. „Jsou první vlnou při mobilizaci. Jsou vycvičeni téměř stejně jako profesionální vojáci, takže jsou schopni posílit armádu ve velmi krátkém čase,“ vysvětluje Šedivý.

Velkou pomoc představují aktivní zálohy při nasazení do zahraničních misí. Zejména se to týká profesí jako jsou lékaři.

„Američané i Britové běžně nasazují v půlročních až ročních cyklech rezervisty nebo členy Národní gardy. Nasazením záloh bychom se dostali na úroveň, které dosahují naši alianční partneři,“ je přesvědčen Šedivý.

Šedivý věří, že se konečně podaří naplnit počet pěti tisíc členů aktivních záloh díky tomu, že branná novela vytvoří výhodnější podmínky pro samotné rezervisty i jejich zaměstnavatele.

„Stát začíná brát v úvahu také zaměstnavatele, zejména menší firmy, které mají organizační potíže, když jim lidé odcházejí na dobrovolné cvičení. Novela tento problém významně řeší,“ říká Šedivý.

autoři: Ondřej Nováček , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.