Jiří Pehe: Prezident protahuje bezvládí v nejhorším možném čase

25. listopad 2021

Počet nakažených nemocí covid-19 láme rekordy, některé nemocnice už kolabují a země by i proto potřebovala silnou vládu. Jenže prezident Miloš Zeman nikam nespěchá. Petra Fialu (ODS), lídra vládní koalice, která uzavřela koaliční dohodu už před několika týdny, plánuje jmenovat premiérem 26. listopadu, ač tak mohl učinit už přinejmenším před týdnem, kdy začal po přesunu na běžný nemocniční pokoj přijímat návštěvy.

I celou vládu mohl prezident, pokud by chtěl, jmenovat krátce po setkání s Fialou 17. listopadu, protože ten mu na schůzce představil jména jednotlivých ministrů.

Čtěte také

Místo toho si vymínil, že se postupně setká s jednotlivými ministerskými kandidáty – ale až po jmenování Fialy premiérem. Oznámil též, že má vážné výhrady k jednomu navrženému jménu a že přes jeho „veto“, jak to nazval, „nejede vlak.“ V závislosti na tom, jak Fiala zareaguje na Zemanovu případnou neochotu jmenovat ministra, s nímž nesouhlasí, může se jmenování nové vlády protáhnout ještě o další týdny.

Prezident samozřejmě má právo se s navrženými ministry před jmenováním vlády seznámit, ale jelikož mu Ústava žádné právo veta vůči navrženým členům vlády nedává, je jeho postup v současné situaci jen zbytečné protahování procesu jmenování nové vlády. Navíc, když už na setkání s navrženými ministry trvá, mohl tak učinit v nemocnici před jmenováním Fialy, aby případně mohl jmenovat celou vládu krátce poté.

Prezidentovy neodpovědné hry

Zeman argumentuje, že jmenování premiéra by bylo v nemocnici nedůstojné, a proto se prý rozhodl s jmenováním počkat, až bude propuštěn do Lán. Pokud jde o jistou nedůstojnost jmenovacího aktu v nemocnici, má možná pravdu, ale to je v současné situaci třeba postavit do kontrastu s tím, že se země nachází ve stavu částečného bezvládí.

Čtěte také

Dosluhující vláda Andreje Babiše (ANO) sice podniká různé – stejně jako doposud poněkud chaotické – kroky k zastavení růstu epidemie. Přijímá i opatření určená pro pomoc zasaženým podnikatelům. Jenže země by potřebovala vládu, která není napůl ochromená tím, že vládne v demisi.

Šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima navíc opakovaně varoval před tím, aby se Zeman ve svém současném stavu do Lán vůbec přesunoval. Ač se jeho zdravotní stav zlepšil, měl by prý být nadále v péči lékařů v nemocnici.

Čtěte také

Je prý možné, že by se prezident mohl do Lán přesunout na základě jakési propustky na několik hodin, jmenovat Fialu, a pak se vrátit do nemocnice. Ale pokud by se měl Zeman do Lán ve svém současném stavu přesunout na delší dobu, je to velmi riskantní, nemluvě o tom, že by prezident podle Zimy potřeboval neustálou péči až sedmi zdravotníků.

Je to tedy vše poněkud absurdní. Prezident by měl uznat, že je těžce nemocný. O rezignaci neuvažuje. Pokud mu jeho zdravotní stav umožňuje vykonávat jeho pravomoci v současné době alespoň z nemocničního lůžka, měl by je využít k rychlému jmenování vlády. Ta je už sestavená, má pohodlnou většinu ve sněmovně a má připravený program.

Jiří Pehe

Z minulosti jsme zvyklí, že Zeman téměř okolo každého jmenování vlády či jednotlivých ministrů rozehrává politické šachy, které mu mají dát vyniknout jako hlavnímu aktérovi na politické scéně.

Jenže v současné situaci, kdy země čelí krizi hned v několika oblastech, jsou prezidentovy hry zcela neodpovědné. Měl by si uvědomit, že za případné další prohloubení krize ponese osobní odpovědnost.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio