Jiří Pehe: Prezident může Mládkovo odvolání zdržovat, nebo si klást podmínky

21. únor 2017

ROZHOVOR. Vládní partnery sociální demokracie překvapilo rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky odvolat ministra průmyslu a obchodu i svého stranického kolegu Jana Mládka. Ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL upozornil, že se nový ministr bude dlouho seznamovat s resortem.

Podle vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše měl Sobotka odvolat Mládka už dříve. Zatím také není jasné, kdo Mládka na jeho postu nahradí. Spekuluje se o Tomáši Prouzovi. Hostem Českého rozhlasu Plus byl politolog Jiří Pehe.

Jak může prezident Miloš Zeman zasáhnout do odvolání ministra Mládka a do jmenování jeho nástupce?

Ústava sice říká, že prezident má vyhovět návrhu premiéra jak na jmenování ministra, tak na odvolání a nenechávat tam příliš mnoho prostoru, takže většina ústavních expertů se shoduje, že prezident by to prostě měl udělat. Ale jak víme i z minulé praxe, a ta začíná už prezidentem Havlem, tak to ne vždy takto proběhlo. Prezidenti mohou různými způsoby zdržovat přinejmenším to odvolání, nebo si klást určité podmínky, a asi toho můžeme být svědky i v tomto případě, protože tady se prezidentu Zemanovi otevírá jedna z posledních velkých šancí před prezidentskými volbami, pokud bude znovu kandidovat, aby rozehrál nějakou svou další politickou hru a ukázal, kdo je na politické scéně pánem. Takže očekávám, že to nebude hladké a že kolem toho budou nejrůznější tahanice.

Ale nakonec podle ústavy musí prezident odvolat ministra na návrh premiéra a jmenovat na jeho návrh nového ministra?

Prezident Miloš Zeman

Problém je v tom, že ústava nemá žádné časové lhůty. Prezident to musí udělat, ale otázkou je, kdy by nastala ta doba, kdy je zdržování už nepřípustné a třeba by mohlo být i námětem pro nějakou ústavní žalobu na prezidenta. Ústava to neříká, takže prezident může zdržovat několik týdnů, měsíce atd. Může to být docela napínavé a určitě se výsledek nějakým způsobem protne se sjezdem sociální demokracie a také s oficiálním oznámením nebo neoznámením kandidatury Miloše Zemana.

Mluvčí prezidenta včera na Twitteru několika tweety poměrně ostře napadal možného nástupce ministra Mládka, o kterém se spekuluje, Tomáše Prouzu. Jak tyto vzkazy ze strany prezidentova mluvčího čtete? Je to signál toho, že si Hrad buduje vyjednávací pozici vůči premiérovi?

Určitě, je to přípravná palba. Prezident docela jistě nebude chtít jmenovat Tomáše Prouzu, protože ho považuje za svého oponenta, a budou kolem toho politické tahanice. Otázkou je, zda to jméno neuniklo z prezidentova kabinetu záměrně, aby si i on vytvořil podmínky pro vyjednávání nebo jmenování někoho jiného, méně kontroverzního. To zatím nevíme, každopádně to, že Hrad okamžitě spustil kolem Prouzova jména takovou palbu, tak to znamená, že pokud by premiér skutečně šel na Hrad s tímto jménem, tak se docela jistě přinejmenším zdrží jak odvolání Jana Mládka, tak jmenování nového ministra.

Opravdu mohou být spekulace o Tomáši Prouzovi jen vyjednávací taktika ze strany premiéra?

Otázkou je, co premiér skutečně zamýšlí. Mohl by trvat na Tomáši Prouzovi a naopak jít do otevřeného střetu se Zemanem, protože na sjezdu sociální demokracie přijde na přetřes i případná kandidatura Miloše Zemana a podpora ze strany ČSSD. Víme, že ČSSD chce uspořádat o kandidátech referendum a Sobotka rozhodně nepatří k těm, kdo by Zemana otevřeně podporovali, spíše naopak. Pokud by skrz Prouzu vyvolal se Zemanem konflikt, tak se mu to může i hodit, protože může prezidenta portrétovat jako někoho, kdo se k sociální demokracii a její vládě nechová přátelsky a blokuje různé věci.

China Investment Forum 2015, Tomáš Prouza

Jakou podporu má Tomáš Prouza v ČSSD? Mohlo by jeho jmenování vnitrostranicky pomoci premiéru Sobotkovi?

Určitě by pomohlo Sobotkovi, protože Prouza je pravá ruka premiéra, patří k jeho největším spojencům a je tak i vnímán. To by určitě posílilo Sobotku a jeho křídlo, zároveň by to posílilo i pozici Prouzy uvnitř ČSSD, ale protože je Prouza vnímán jako pravá ruka Sobotky, tak je spíše negativně vnímán tím křídlem, které proti Sobotkovi ve straně bojuje. Je to poměrně komplikovaná šachová hra a Prouza je komplikovaná figura. Uvidíme, kdo co zamýšlí, v této chvíli to ještě nelze říct.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.