Jiří Pehe: Jak se bude sestavovat příští vláda

24. červen 2021

Koalice Pirátů a STAN zveřejnila 47 jmen kandidátů na ministerská křesla. Řada z nich je zajímavá, jenže zveřejněný seznam je necelé čtyři měsíce před volbami jen snahou ukázat, jakým personálním zázemím koalice disponuje. Nelze si z něj udělat reálnou představu, kdo by v případné příští vládě vedené touto koalicí skutečně zasedl.

I kdyby koalice Pirátů a STAN skutečně vyhrála volby, což zatím naznačují průzkumy stranických preferencí, je velmi nepravděpodobné, že vládu by byla schopná sestavit sama. Potřebovala by k tomu s největší pravděpodobností koalici Spolu, která sestává z občanských demokratů, lidovců a TOP 09. Anebo alespoň jednu či dvě strany z této koalice.

Čtěte také

V nejpravděpodobnějším scénáři, který lze nabídnout na základě současných průzkumů, bude příští vláda koalicí pěti stran, které kandidují do sněmovny v rámci jedné ze dvou koalic.

A podobu příští vlády by tudíž určilo, jak silné by byly jednotlivé strany kandidující v rámci obou koalic. V současnosti jsou v průzkumech nejsilnější Piráti, následovaní ODS a STAN, jejichž síly jsou vyrovnané. Následuje TOP 09, na chvostu jsou lidovci.

Pokud by tedy vládu sestavovaly obě současné opoziční koalice, přičemž i po volbách by zůstal zachován počet ministrů, které má současná vláda, muselo by se pět stran podělit o třináct ministerstev a pozici premiéra. To už dopředu značně zužuje výběr vhodných ministrů pro každou stranu vládní koalice.

Složitý rébus

Ačkoliv řada ministerských kandidátů, které nabídla koalice Pirátů a STAN, má vysoké odborné kvality, klíč, podle kterého by se případná vláda pěti stran sestavovala, by byl nezbytně silně ovlivněn stranickými zájmy a v tomto kontextu pak silou jednotlivých stran.

Čtěte také

Je téměř jisté, že předsedové stran by ve vládě složené z pěti stran obsadili pozici premiéra a čtyři ministerská křesla. Zároveň by se dvě strany, které by skončily v závěsu za nejsilnější stranou, kterou jsou momentálně v průzkumech Piráti, musely mezi sebou dohodnout na jménech ministrů v čele dvou nejdůležitějších ministerstev. Těmi jsou tradičně ministerstvo zahraniční a ministerstvo financí. Mezi silná portfolia patří i ministerstva vnitra, obrany a práce a sociálních věcí.

Jinými slovy: pokud by měli Piráti premiéra, je zřejmé, že dvě nejdůležitější ministerstva a spolu s nimi dva posty vicepremiérů připadnou dvěma dalším nejsilnějším stranám v pořadí. Zároveň je téměř jisté, že takové pozice budou chtít zastávat předsedové stran.

Budeme-li konkrétní, je kupříkladu jasné, že pokud budou mít Piráti premiéra, ODS bude zřejmě chtít pozici ministra zahraničí nebo financí, přičemž jen těžko bude možné obejít jejího předsedu Petra Fialu. Roli tak bude hrát i odborné zaměření předsedů.

Konkrétně Fiala má předpoklady stát se spíš ministrem zahraničí než ministrem financí. Podobně si lze představit, na jaké ministerské posty by asi aspirovali předsedové ostatních stran – Vít Rakušan ze STAN, Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Jiří Pehe

Jisté je, že jelikož případné vytvoření vlády složené z pěti stran by byl složitý rébus ovlivněný stranickými zájmy, nemá smysl nad jmény nabídnutými koalicí Pirátů a STAN trávit příliš mnoho času.

Nemluvě o tom, že se můžeme ve volbách dočkat překvapení. Výsledky mohou být nakonec jiné než současné průzkum, a vládní koalice se nakonec může skládat o dost jinak, než co se zdá být v této chvíli pravděpodobné.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio